Čačić: Reformisti na jesen izlaze iz vladajuće koalicije

Vijesti 10. srp 202211:22 3 komentara
N1

Stranka Reformisti na jesen izlazi iz vladajuće koalicije s HDZ-om. Najavio je to i potvrdio u emisiji "Studio 4" predsjednik Reformista Radimir Čačić, koji je rekao da je neispunjavanje koalicijskog dogovora oko željezničkog projekta Sjever - vrijednog oko 4 i pol milijarde kuna, jedan od najvažnijih razloga izlaska iz koalicije.

– Mi smo to potpuno jasno iskomunicirali u javnosti, rekli smo premijeru i partnerima. Ako stranka na vlasti, a to je HDZ, svoj najprizemniji stranački interes do razine lokalnih organizacija stavlja ispred interesa građana Hrvatske, a to upravo čini jer sprečava projekt za cijelu regiju Sjever. Izričito naredbama sprečava realizaciju, Europa ga je podržala, ušlo je u prostorne i prometne planove, dobili smo novce od Europe. Naredba je da se ne radi, prema tome mi idemo van. Mi smo već dali sve rokove, oni su premašili. Mi nismo stranka koja će udarati ispod pojasa. Ne možemo i ne želimo raditi s partnerima koji se ne drže svoje riječi, čak i kad je potpisana.

VEZANE VIJESTI

Prijevremeni izbori se neće dogoditi. Oni će biti redovni, ali prije vremena, dodao je čelni čovjek Reformista.

Novi ministar financija

Upitan hoće li podržati Marićeva nasljednika, Čačić je odgovorio potvrdno dodajući kako smatra da je dobro da se “ide u širi rezervoar od najuže stranačke baze”.

– Marić je otišao u najboljem trenutku za sebe, imao je odgovorne odgovornosti, kroz Agrokor je prošao iako je sasvim sigurno da je imao spoznaje o njemu, ali u sumi to je mandat koji je rezultirao dobro. Za zemlju nije najbolji trenutak za odlazak jer ulazimo u period recesije, i dalje skupih energenata, inflacija je tu. Novi ministar nije u naročitoj poziciji, rekao je.

– Valjda bi bilo logično da ministar financija naslijedi njegov zamjenik. Pazi čuda, nije ga nitko ni predložio. Dolazi još jedan čovjek koji nije HDZ. Marić nije bio HDZ. Paladina nije HDZ. Primorac nije HDZ. Podržavam to, smatram da je to dobro.

Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a

Hrvatska je izgubila spor protiv MOL-a pred Međunarodnim Centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu. Hrvatska mora platiti odštetu od dvije milijarde kuna i to s kamatama.

Podsjetimo Hrvatska je pokrenula postupak krajem 2013. godine protiv MOL-a jer Mađarska tvrtka nije poštivala obaveze o plinskom poslovanju i dodacima. U vodu su pali argumenti o korupciji i mitu za što je osuđen bivši premijer Sanader na šest godina.

– U priopćenju Vlade, ja to razumijem, ali mi se gadi, su poluistine, a one su najgore. Počinje s tim da je odgovornost na nekoliko točaka. Ono što je točno da je Sanader dokazanom, presuđenom korupcijskom aktivnošću doveo Hrvatsku u poziciju da je predao INA-u potpuno u ruke Mađarima, za to primio novac i na to, kao šlag na tortu, nadodao obvezu da će se plinski biznis preuzeti od strane države jer je već tada država naredila da se netržišno, po cijenama koje su bile jeftinije od dobave plina, prodaje građanima da skuplja političke poene, komentirao je Radimir Čačića, čelni čovjek Reformista, u emisiji “Studio 4”.

– Račan krivice nema nikakve. Sanader da, Vrdoljak je tužio nešto gdje je u stvari Hrvatska odgovorna i gdje mora platiti i sada to plaćamo. To je 184 milijuna dolara i to je 50 do 55 milijuna zateznih kamata i sudskih troškova. Pošteno govoreći mi jesmo dobro prošli, mogli smo i gore, dodao je Čačić.

Je li za očekivati da će Zsolt Hernady biti oslobođen svih optužbi? On je i dalje nedostupan hrvatskom pravosudnom sustavu.

– Oni mogu inzistirati koliko god hoće, ali znaju da u suštini govore gluposti. Te tvrdnje da je arbitraža temelj da se povuku optužbe i Hrvatska ispriča, oni znaju da govore gluposti. Za odluke arbitraže utjecalo je da je Ustavni sud ukinuo pravomoćne presude Herndayju, sad su ponovno donesene, rekao je Čačić za HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare