Čagalj: Cijene građevinskog materijala nisu ovako rasle već 20 godina

Biznis 24. lip 202211:08 > 13:305 komentara
N1

Šefica komore građevinara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Mirjana Čagalj gostovala je u studiju N1 uživo i komentirala cijene građevinskog materijala i Vladinu odluku o podmirivanju razlike u cijeni u javnim projektima.

“Vidim da svi pričaju istu priču o tome kako je Vlada zakasnila s nekakvim zaključkom. Vlada je donijela zaključak o postupanju koji upućuje na postojeću zakonsku regulativu. Ona nije promijenila niti jedan zakon, niti je donijela novi zakon po kojem se treba postupati. Vlada je jednostavno rekla ‘postupite po Zakonu o obveznim odnosima, koji je sastavni dio dokumenta javne nabave’. To je nešto o čemu su trebali voditi računa svi javni sektorski naručitelji i već prošlu godinu početi priznavati tu razliku u cijeni”, rekla je.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi, postoji prijepor oko tumačenja zakona.

“Ovisi jeste li ugovorili ugovor po pojedinačnim ili ukupnim cijenama. Postoji više tumačenja tog zakona i Vlada je u ovom dokumentu pojasnila na koji se način taj članak tumači. Možda je to nerazumijevanje dovelo do straha da se prizna razlika u cijeni”, navodi Čagalj.

Kaže da u proteklih 20 godina nije bilo ovakvog povećanja u cijeni materijala te da nitko u svojim ugovorima nije imao nikakvu formulu kako bi se izdvojio materijal koji će podlijegati povećanju cijena.

“Nedostatak te formule i nerazumijevanje članka zakona dovelo je do toga da su svi malo povukli ručnu kočnicu i rekli ‘ neka nama netko prvo pojasni ove članke zakona i kaže nam kakva će ta formula biti”, rekla je.

Na upit jesu li građevinari zadovoljni takvim uputama, Čagalj navodi:

“Vjerujem da će građevinari biti zadovoljni kada naručitelji krenu po tome postupati. Oni moraju izraditi analizu ponude i svake jedinične stavke te dokažu koliko je materijal koštao u trenutku sklapanja ugovora”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar