Cestari u štrajku: “Odugovlače i prijete nam, sumnjamo u jednu stvar”

Vijesti 23. lip 202310:05 0 komentara

Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske, u Novom je danu komentirao štrajk radnika na hrvatskim cestama.

Od 12. lipnja štrajkaju radnici cesta u Šibeniku. Objašnjavajući o čemu se točno radi Stjepan Lisičak je rekao:

“Pokrenuli smo incijativu za pregovore o kolektivnom ugovoru, ali se tamo nitko nije ni očitvao nego su nam gurnuli pravilnik o radu koji je jendostrani akt prema kojem radnici ne mogu dati ni primjedbe. Nitko neće razgovarati. Onda smo pokrenuli štrajk, a oni su nas tužili Županijskom sudu koji je donio odluku da je štrajk legalan. Sad su se žalili Vrhovnom sudu, to je odugovlačenje, sumnjamo da nešto žele napraviti s tvrtkom. Stigle su prijetnje, prijete ljudima jer su svi u štrajku, da sindikat nema novaca, a ne pitaju se zašto je došlo do štrajka.”

Danas se pridružuju i drugi radnici koji rade na održavanju cesta. “To su županijske cestarske tvrtke od Dubrovnika do Osijeka. Stat će rad na sat vremena da se vidi podrška”, rekao je.

Govoreći o plaćama istaknuo je da su radnicima važnije materijalna prava u kolektivnom ugovoru: “Plaće su male, ali sad ljudima nisu toliko bitne plaće, nego kolektivni ugovor. Plaće neto su oko 460, 470 eura mjesečno.”

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!