Četiri hrvatska projekta inovacija u zdravstvu dobit će potporu EU

Biznis 26. lip 202209:52 1 komentar
liječnik, doktor, medicina, zdravstvo, zdravstveni sustav, stetoskop
Pixabay / Ilustracija

Čak četiri projekta inovacija u zdravstvu iz Hrvatske našla su se među 20 odabranih koje će ove godine financirati Europski institut za inovacije i tehnologiju u segmentu zdravlja za srednju, istočnu i južnu Europu (EIT Health RIS), piše u nedjelju Večernji list.

Ovo je četvrta godina da program potpora funkcionira unutar EU, a kandidiralo se 80 projekata. iz Hrvatske su odabrana četiri perspektivna projekta, više nego iz bilo koje druge zemlje srednje i istočne Europe.

VEZANE VIJESTI

EIT Helath Regional Innovation Scheme (RIS) podržava razvoj inovacija u zdravstvu u zemljama srednje, istočne i južne Europe te je pokrenuo inicijative koje su ocijenjene kao napredne prema europskoj tablici rezultata za inovacije. Konzorcij koji stoji iza odabranih inovacija dobit će do 75.000 eura za razvoj proizvoda ili rješenja, mentorstvo, mjesto za bootcampu i pristup potencijalnim investitorima i partnerima kroz EIT Health, mrežu najboljih inovatora u zdravstvu.

Iz Hrvatske su potporu dobili koncepti MEGI, PsyFlux, StressLyft i Sučelje čovjeka i stroja.

MEGI ima cilj razviti virtualnog kardiovaskularnog zdravstvenog asistenta koji uz pomoć umjetne inteligencije koristi personalizirane protokole kako bi podsjetio pacijente da uzimaju lijekove i izmjere krvni tlak kod kuće.

PsyFlux konzorcij razvija telemetrijski uređaj za praćenje intrakranijalnog tlaka, koji se može koristiti izvan bolnice bez rizika od infekcije, omogućujući pacijentu da sudjeluje u svakodnevnim aktivnostima.

StressLyft je edukacijski tečaj o stresu na radnom mjestu i vještinama oslobađanja od stresa, baziran na interaktivnom video sadržaju koji tvrtke osiguravaju svojim zaposlenicima kako bi spriječili stres na poslu.

Koncept Sučelje čovjeka i stroja temeljeno na gestama za vođenu ortopedsku kirurgiju ima za cilj razviti nove medicinske uređaje koji pomažu kirurzima da naprave mjerenja milimetarske preciznosti tijekom operacije zamjene kuka i eventualno drugih vrsta operacija.

Direktorica EIT Health InnoStars RIS-a Monika Toth objasnila je da je cilj pronaći najbolje ideje i inovacije u ranoj fazi te potaknuti poslovne i akademske suradnike da izgrade konzorcije i svoje koncepte pretvore u stvarnost, piše novinarka Večernjeg lista Tanja Ivančić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.