Hrelja o covid dodatku za umirovljenike: Cijeli proces neozbiljan i neodgovoran

Vijesti 18. ožu 202109:17 > 11:48 3 komentara
N1

Saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja gostovao je u Novom danu. Govorio je o utjecaju koronakrize na umirovljenike, covid dodatku i predstojećim lokalnim izborima.

Rekao je da je ovu godinu glavna emocija bila strah od bolesti – svatko gleda vlastitu sigurnost i zdravlje pa vjeruje kako će se to odraziti i na izlaznost na predstojeće lokalne izbore.

“Kad je u pitanju cijepljenje, ostavlja se dojam da smo vrlo neorganizirana i stihijska država”

Ističe da se cijepljenje u Hrvatskoj “događa vrlo neuredno”, izostale su očekivane količine cjepiva i “ostavlja se dojam prema vani da smo vrlo neorganizirana i stihijska država i da je prekorednost pravilo ponašanja”.

Kao još jedan problem navodi i to što struka nije još ništa decidirano rekla o povezanosti cjepiva sa smrtima, a osim toga, problem je što i u dijelovima Hrvatske stariji nisu procijepljeni, dok u drugim dijelovima cjepivo dobivaju mlađi i snažniji.

“To su neki detalji u kojima ovo društvo o pravičnosti, o redu, o disciplini ne vodi računa”, poručio je.

Covid dodatak za umirovljenike

Silvano Hrelja rekao je da su covid dodaci za umirovljenika prijedlog HSU-a. “Zamišljeno je da to bude socijalni dodatak, da se onima do 2500 kuna isplati jednokratno 2500 kuna, a onima od 2501 do 4000 kuna isplati 1500 kuna jednokratno, i da se za građane bez dohodovnog cenzusa na potresom pogođenom području isplati dva puta po 2500 kuna pomoći.

VEZANE VIJESTI

Na prvim pregovorima prijedlog je prepolovljen, a nakon toga tajac… Sve je pokriveno velom tajne, a temeljna intencija je bila da najsiromašniji dobiju kompenzaciju od cirka 200 kuna po mjesecu jer kriza traje već godinu dana, što je godinu dana patnje i neimaštine za njih”, rekao je.

“Pregovarači s vladine strane kažu da ispituju mogućnosti, ministar Marić uredno šuti i zagonetno se smješka, predstavnik vlade kaže da su umirovljenici zadovoljni zato što se uopće razgovara… Proces bi trebao biti javan i transparentan i da se zna koji su kriteriji… Cijeli proces je dosta neodgovoran i neozbiljan”, dodao je Hrelja.

Naglašava da se sve može povezivati s lokalnim izborima, pa tako i ovaj covid.

Utjecaj koronakrize na umirovljenike

Teško je specificirati kako je covid kriza utjecala, kaže Hrelja, ali “riječ je o otežanim životnim situacijama”. Onemogućeno im je kretanje, samim time i pad imuniteta, liječnička skrb nije im dostupna kao i prije, nema dodatnih izvora prihoda, a nema ni komunikacije s obiteljima. “Za umirovljenike je ovo potpuno novi svijest na koji nisu navikli jer se moraju odreći svih navika”, rekao je.

Naveo je da slijedi daljnji pad kupovne moći umirovljenika.

“Ovo će biti najčudniji lokalni izbori”

Što se tiče lokalnih izbora, rekao je da će ovo biti najčudniji izbori – u četiri velika grada potpuno su neizvjesni.

“Umirovljenička stranka mora izaći na izbore, ili samostalno ili u koalicijama. Bojim se da će doći do svojevrsne inventure, a kad se radi inventura, najsiromašniji prođu najlošije”, poručio je Silvano Hrelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare