Cijene novih stanova u Zagrebu otišle u nebo

Ekonomija 19. ruj 202207:39 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Unatoč krizi i sve većoj inflaciji tržište nekretnina cvjeta. Potražnja za kvalitetnim stanovima i poslovnim prostorima i dalje je veća od ponude. U prvih sedam mjeseci izdano je 7 posto više građevinskih dozvola nego lani. Posla građevinari imaju iako cijene novogradnje dosežu rekordne razine i 20 posto su veće nego lani.

Kranovi i skele diljem naše metropole. Gradi se posvuda jer Zagrebu nedostaje na tisuće stanova.

VEZANE VIJESTI

“Mi smo u zadnjih mjesec dana preuzeli par novogradnji i bilježimo velik interes iako je cijena 20 posto veća nego lani. Cijene u prigradskim naseljima za novogradnju su oko 2400 eura po kvadratu dok u najtraženijim kvartovima dosežu i do 5 tisuća eura”, kaže licencirani agent za nekretnine Luka Prica.

Na zapuštenom mjestu nekadašnje tekstilne tvornice Vesna na Trešnjevci trebao bi niknuti luksuzni stambeno poslovni kompleks. U planu je stotinjak stanova vrhunske kvalitete.

Ostakljena pročelja, videonadzor, viseći vrtovi i energetska učinkovitost noviteti su u izgradnji. No, građevinarima nije lako održati kvalitetu zbog enormnog poskupljenja materijala i opreme.

“Povećanje ulaznih troškova, dobave materijala i nepouzdani dobavni lanci definitivno utječu na povećanje cijene. Ako tome dodamo inflaciju i nedostatak rade snage, zaista se susrećemo s izazovnim razdobljem ali radujemo se novim projektima”, kaže Sanja Kušan iz Euro stan grupe.

Niske kamate na kredite kupcima idu na ruku, no zbog inflacije rastu cijene pa za neke nekretnine treba izdvojiti rekordne iznose. Domaćih i stranih kupaca ima jer nekretnine su i dalje izvor dobre zarade i vrijedna investicija.

“Prosječan građanin je sklon ulagati samo u nekretnine jer su financijska pismenost ili iskustva s drugim tipovima ulaganja negativna. Tako da nije iznenađujuće da se štednja prelijeva u ciglu i beton i na taj način održava potražnja za stanovima”, kaže direktor Colliersa Filip Vugačić.

U prvih sedam mjeseci zamjetan je porast građevinskih dozvola. Čak ih je 86 posto za zgrade, što potvrđuje uzlet stanogradnje i u ovo nestabilno vrijeme, prenosi HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!