Cijene za neke i dalje previsoke, hoće li trgovci stvarati umjetne nestašice?

Vijesti 12. ruj 202221:142 komentara
Izvor: N1

I dalje pristižu reakcije na vladin paket mjera, osobito u dijelu koji se tiče zamrzavanja cijena određenih proizvoda u trgovinama. Ta mjera nije najbolje sjela dijelu trgovaca pa su neki odlučili povući te namirnice iz prodaje. Proizvođači su nezadovoljni, a građani u većim količinama kupuju te proizvode pa negdje prijeti i nestašica.

Devet proizvoda po nižim i zamrznutim cijenama građanima ne znači puno – kažu, ukupno gledajući, sve je i dalje preskupo.

“U trećem mjesecu ove godine za ovakvu vrećicu sam potrošio 40 kuna, a sada ispod 70-90 kuna ne ide”, požalio nam se jedan građanin.

“Ono što ste nekoć kupovali za 500, sad morate kupovati za 600, 650 kuna”, dodaje drugi.

“Zadnjih 5 godina cijene nisu normalne u ovoj državi”, govori nam još jedan građanin s kojim smo razgovarali.

Trgovci očekivano nezadovoljni ovim scenarijem. Mnogi od njih bi mogli umjetno stvoriti nestašicu hrane kako ne bi poslovali s gubitkom. U tom scenariju glavni gubitnici su oni kojima je ta mjera i namijenjena, a to su umirovljenici i obitelji s niskoprosječnim primanjima.

Milivoj Špika iz stranke Umirovljenici zajedno poručuje da subvencije kroz intervencije u cijenama nisu rješenje.

“Rješenje je samo u novoj formuli za izračun mirovina. Mi kažemo da bi mirovina morala biti minimalno 75-80 posto plaće”, rekao je Špika.

Hrvati su pak skeptični u kvalitetu onog što se nudi po zamrznutim cijenama. Zato smo ih i sami pitali biraju li radije kvalitetu ili uštedjeli koju kunu?

VEZANE VIJESTI

“Ne gledam cijenu ako mi je nešto kvalitetnije”, govori nam gospođa koju smo sreli upravo dok je kupovala u jednoj zagrebačkoj trgovini.

“Cijene su razumne, ali ovo pile je 0 bodova. Ako pile košta toliko, onda znate što je u njemu”, kazala je druga gospođa.

“Kupovat ćemo bez obzira na cijenu, jest ćemo i dalje kao i do sada”, zaključuje još jedna gospođa.

Najviše problema je u malim mjestima. Tamo su već u nekim trgovinama ograničene količine koje se mogu kupiti, a zaliha novih ne isplati se naručivati. Mali trgovci ističu kako im se po ovim maržama ne isplati poslovati te je dogovor Vlade išao na ruku velikim trgovačkim lancima.

“Rečeno da će se proizvođači prilagoditi i da će nam omogućiti da s najvećim dijelom artikala radimo s maržom od 5 posto, koja je dostatna za pokrivanje osnovnih troškova rada s tim artiklima, osim mesa gdje je marža 1 posto”, rekao je Ivan Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK.

Da trgovci ipak mogu podnijeti teret ove krize smatra Radimir Čačić, HNS-ov saborski zastupnik i bivši vladin koalicijski partner.

“Nama je logika jasna, ekstra profit se može oporezivati, to je dobra logika da se zaustave krokodilske suze tih jadnih trgovačkih lanaca na ovih 9 ograničenih cijena. Nemaš uopće problem da im zaprijetiš posebnim porezom na dobit usred krize i kažeš, dajte se, dečki malo primirite i svoje marže progutajte. To je politička poruka, nije ništa bitno i naravno da ih svi trgovački lanci mogu progutati, oni će se namiriti iz ostalih proizvoda”, rekao je Čačić.

Limit cijena jest otvorio više problema, posebno za male trgovce te su osigurane cijene, ali ne i količine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar