Cijepljenje krenulo u Varaždinskoj županiji

Vijesti 27. pro 202015:51 0 komentara
Karen Ducey / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

U Domu za starije i nemoćne Varaždin počelo je u nedjelju cijepljenje protiv covida-19 u Varaždinskoj županiji, a prvi je cijepljen 89-godišnji umirovljeni liječnik Panteleimon Proskura.

Prvi cijepljeni izjavio je da se osjeća dobro, normalno, kao i prije injekcije.

„Nije mi prva. Već sam takvih injekcija i dobio i davao. Bio sam vojni liječnik s osnovom higijene i epidemiologije“, rekao je Proskura i dodao da s cjepivom vidimo svjetlo na kraju tunela.

„Moramo ga maksimalno iskoristiti, radi sebe, svojih najbližih i svih s kojima dolazimo u kontakt. Znanost i stručnjaci su rekli svoje. Mi korisnici smo o tome razgovarali i svjesni smo toga da to moramo napraviti“, kazao je prvi cijepljeni u Varaždinskoj županiji.

Čačić: Građani s oduševljenjem dočekali ovaj dan

Uoči početka cijepljenja, župan Radimir Čačić rekao je kako su „svi građani županije sasvim sigurno sa zadovoljstvom, veseljem i oduševljenjem dočekali ovaj dan koji je iznenađujuće brzo došao”.

VEZANE VIJESTI

Kazao je kako će u varaždinskom Domu za starije i nemoćne biti cijepljeno 200-tinjak korisnika od ukupno 340.

„Dakle, 200 korisnika će biti u prvom valu cijepljeno, 25 zdravstvenih djelatnika u hitnoj pomoći, 30 u Općoj bolnici Varaždin, a preostali dio do 525 će biti u različitim domovima unutar županije”, naglasio je Čačić.

Ravnateljica Doma Vesna Vidović Oreški izvijestila je da će se u drugoj grupi cijepiti preostali korisnici koji su trenutno u samoizolaciji ili su preboljeli covid pa se sada ne mogu cijepiti, kao i oni koji još razmišljaju o tome.

„Nadam se da ćemo na kraju imati jako dobru procijepljenost u ovoj ustanovi”, kazala je.

Nakon korisnika Doma, cijepili su se i zdravstveni djelatnici Opće bolnice Varaždin. Prva je cjepivo primila liječnica Elizabeta Dvorski s Odjela za infektologiju, a cijepila se i Jadranka Premužić s Odjela za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje.

I dalje velik pritisak na zdravstveni sustav

„Nikakve dvojbe nije bilo, to je stvarno nešto što bi stvarno preporučila svakome”, naglasila je Premužić.

Epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Katica Čusek Adamić naglasila je kako očekuje da će s cijepljenjem cjelokupna pandemija još dodatno staviti pod nadzor i kontrolu. Sljedeći tjedan nastavljaju cijepljenje u domovima za starije i nemoćne, a u siječnju kreće cijepljenje po planu prvih prioritetnih skupina.

„Planirane su oko tri tisuće doza za našu županiju do kraja siječnja”, kazala je Čusek.

Ravnatelj bolnice Nenad Kudelić rekao je da i dalje postoji veliki pritisak na zdravstveni sustav.

#related-news_0

„Mi i nadalje primamo veliki broj pacijenata na dnevnoj bazi koji se kreće između 15 i 25 pacijenata i brojka hospitaliziranih je još uvijek velika”, izvijestio je Kudelić te dodao da su očekivali da će broj pacijenata pasti, ali se još uvijek drži oko 250.

„Jedina pozitivna stvar u ovom trenutku je nešto malo manji broj pacijenata koji su u jedinici intenzivnog liječenja”, naglasio je ravnatelj.

Govoreći o zdravstvenim djelatnicima u samoizolaciji, rekao je da se taj broj počeo smanjivati, što pripisuje dvjema činjenicama.

„Prva je što je više od 400 djelatnika varaždinske Opće bolnice prošlo zarazu koronavirusom, što čini praktički četvrtinu djelatnika. Znači, 25 posto svih djelatnika se na neki način prokužilo”, rekao je Kudelić te dodao da su smanjenju broja oboljelih pridonijele i epidemiološke mjere jer se većina djelatnika, ističe, zarazila izvan bolnice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!