CIOS grupa: Tomašević plasirao nejasne informacije o navodnim uštedama

Vijesti 12. lis 202218:09 1 komentar
N1 / Ilustracija

CIOS grupa priopćila je da je gradonačelnik Zagreba plasirao nepotpune i nejasne informacije o navodnim značajnim uštedama ostvarenim izostankom suradnje s CIOS-om u prikupljanju i zbrinjavanja otpada, te je objavila podatke o svojim poslovnim aktivnostima s gradskim tvrtkama.

“Nastavno na jučerašnje izjave gradonačelnika Tomislava Tomaševića na redovitoj konferenciji za novinare o navodnim i značajnim uštedama ostvarenim izostankom suradnje sa CIOS grupom na području prikupljanja i zbrinjavanja otpada, te plasirane nepotpune i nejasne informacije, obvezni smo  javnosti pružiti lako provjerljive činjenice koje se odnose na poslovne aktivnosti i odnose CIOS grupe s tvrtkama u vlasništvu Grada Zagreba”, priopćeno je u srijedu iz CIOS grupe.

VEZANE VIJESTI

Navode da članice Grupacije imaju šest važećih okvirnih sporazuma ili ugovora, od kojih su tri sklopljena za vrijeme bivše te tri tijekom mandata aktualne gradske vlasti.

Kako je priopćeno, od 2013. do 2020. CIOS grupa je izvršila usluga odvoza i zbrinjavanja glomaznog otpada u ukupnom iznosu od 23 milijuna kuna”, dok je u 2020. došlo do značajnog porasta prikupljenih količina glomaznog i građevinskog otpada kao izravne i neizbježne posljedice potresa te troškovi dosežu 54 milijuna kuna. Godinu kasnije bili su 21 milijun kuna, što ukupno, za 9 godina čini 98 milijuna kuna, dodaje se u priopćenju.

“S obzirom na prethodno iznesene provjerljive podatke i činjenice, nikako nije jasno na koji su način u Zagrebu u 2022. ostvarene uštede od čak 60 milijuna kuna i to samo na području zbrinjavanja glomaznog otpada”, dodaju iz CIOS grupe. Očekuju objašnjenje gradonačelnika, tim više, kažu, “što to ni po kojoj računici ne može biti rezultat smanjenja opsega suradnje Grada Zagreba i CIOS grupacije, a kako se doima iz više javnih i medijskih nastupa gospodina gradonačelnika”.

Ističu i da je nejasno zašto Grad raspisuje natječaje za koje samostalno definira količine, ali iste ne konzumira.

“Iz takve prakse može se jedino zaključiti da raspisuje natječaje da bi nekonzumiranje ugovorenih usluga prikazao takozvanim uštedama”, zaključuju.

CIOS grupa tvrdi kako je prošle godine kroz poslovni odnos s tvrtkama u vlasništvu Grada ostvarila prihod od 21,4 milijuna kuna (što čini svega 0,76% ukupnih konsolidiranih prihoda Grupe).

Prezentirane uštede pretpostavljale bi automatski smanjenje prihoda, no ostvaren je najbolji poslovni rezultat u 30 godina postojanja tvrtke s ukupnim poslovnim prihodom od 2.74 milijarde kuna te ostvarenom dobiti od 333 milijuna kuna prije oporezivanje te plaćenim porezom na dobit u iznosu višem od 52 milijuna kuna, navode u pripćenju.

CIOS grupa smatra kako građani Zagreba, među kojima su i zaposlenici CIOS grupe, ne bi smjeli biti “taoci neshvatljive, nerazumne i neutemeljene netrpeljivosti gradonačelnika prema poduzetnicima”, te da im se, zbog neredovitog odvoza i smanjene kvalitete komunalnih usluga značajno smanjuje i kvaliteta života”.

Kažu i da gradonačelnik Tomašević nameće idiličnu sliku o stanju na području zbrinjavanja otpada u Zagrebu i uštedama, a da ga  svakodnevni prizori snažno opovrgavaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare