“Covid potvrde nemaju epidemiološki učinak, selektivne su i diskiriminirajuće”

Vijesti 29. stu 202111:10 > 12:40 2 komentara
N1

Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić u N1 Studiju uživo govorila je o referendumu koji pokreću, kao i o situaciji s koronavirusom i covid potvrdama.

Na pitanje zašto postavljaju dva pitanja na referendumu, Marija Selak Raspudić je rekla: “Zato jer su međusobno povezana i da se bolje uredi način odlučivanja o ključnim odlukama koje se tiču prava i sloboda građana.”

VEZANE VIJESTI

O podrški Milanovića toj ideji rekla je: “Ne zagovara samo on, nego i većina oporbe. Sadržajno nema ništa problematično u našem pitanju, a pitanje je političke kalkulacije hoće li nas u praksi podržati. Svaka nam podrška koristi, a što je tiče predsjednika, u pitanju je njegova vjerodostojnost, on je to i ranije zagovarao.”

Selak Raspudić kaže da ne može predvidjeti rezultate referenduma: “Ne mogu to procijeniti, bitno je boriti se za pravu stvar. Kad imamo u vidu cjelokupan način odlučivanja o pandemiji, pa i ove covid potvrde, treba netko konačno reći dosta i preuzeti političku odgovornost i pokušati promijeniti sustav. Uvjerena sam da činimo ispravno, dat ćemo sve od sebe, imamo velik broj volontera.”

Na pitanje jesu li spremni preuzeti posljedice ako referendum prođe, dodala je:

“Ustavnopravni stručnjaci su nas plašili da je alternativa obavezno cijepljenje kad se ispostavilo da to nije točno jer je Vlada jasno rekla da ga neće biti. Onda se govorilo da je jedina alternativa lockdown. Država je selektivno i pracijalno uvela covid potrvde. To je zastrašivanja građana, postoje razni načini nošenja s krizom, neće se ništa dogoditi ako u krizi osnažimo demokraciju.”

Govoreći o alternativi covid potvrdama, istaknula je:

“Covid potvrde na način na koji su donesene moraju se suspendirati da se očuva pravni poredak. Kod nas je netko preko noći pomislio da treba nešto učiniti, selektivno je uveo covid potvrde, proizveo diskriminaciju za dio građana koji si ne mogu platiti testiranje. Testiranja su besplatna za državne i javne službenike, za one koji trebaju usluge tih institucija nemaju besplatno testiranje.

Način na koji je donesena covid potvrda je protuzakonit jer ćemo sad tek mijenjati zakon u koji ćemo uvesti covid potvrde i sankcije za njih. Način na koji su uvedene nema epidemiološki učinak jer je selektivno, parcijalno i diskiriminirajuće.”

“Prosvjed se u javnosti svodi na marginalne skupine čije ponašanje može biti opasno”

Na komentar zamjenice ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivane Pavić Šimetin da se učinak covid potvrda može vidjeti jer nam brojke već neko vrijeme značajno ne rastu, Selak Raspudić kaže:

VEZANA VIJESTI

“Mislim da je rano za korelaciju između te dvije stvari, ali sigurno je veći broj testiranja ono što može osigurati da se ranije detektira virus. I cijepljenje je dobro, nisam se cijepila jer sam preboljela. Nije svatko u istoj poziciji, nedostaje nijansi s obje strane. Kod vas smo gledali izvještaj s covid odjela, dva su problema koja se tiču snimanja takvog tipa odjela. Prvo, ideja da mediji ulaze na bolničke odjele, pogotovo intenzivnu, problematična je i nedopustiva jer to nije reality show, jer tu inače može pristupiti samo rodbina, a zbog virusa nisu ni oni mogli. Drugo, ima li osoba koja ovisi o liječniku i čiji život ovisi o tome, mogućnost izbora? To nije etički opravdano. Vjerujem da je namjera snimanja dobra, ali je etički nedopustivo.”

Komentirala je i prosvjed protiv covid potvrda:

“Što se tiče prosvjeda, to je bila heterogena skupina ljudi. Ne mogu se čuditi tuđim stavovima jer oko svega imaju različite stavove, često granične, to je dio demokracije, i oni imaju dostojanstvo, ali to ne znači da treba prihvatiti njihove stavove. Njih se u javnom prostoru miče izvan granica ljudskosti i da se prosvjed protiv načina upravljanja krizom svodi pod marginalne skupine koji su negatori situacije i čije ponašanje može biti opasno.”

“Ovo nije referendum za dokidanje mjera nego vraćanje ovlasti Saboru da se odluči dvotrećinskom većinom”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare