Kriminalist Cvrtila o incidentu na granici: “Ovaj incident svima komplicira situaciju…”

Umirovljeni kriminalist i pripadnik MUP-a, Željko Cvrtila u N1 Studiju je komentirao pucnjavu na granici s BiH.

Prema informacijama Policijske uprave karlovačke, u četvrtak oko 15.40 sati policijski službenici koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija na području općine Rakovica u mjestu Koranski Lug, čuli su nekoliko pucnjeva s teritorija Bosne i Hercegovine. Hici su ispaljeni nakon što su grupu migranata spriječili u namjeri da nezakonito uđu u Hrvatsku.

Na temelju sada dostupnih informacija, Cvrtila smatra da se ne može zaključiti da je pucanj bio namijenjen prema hrvatskim policajcima: “Ne može se sa sigurnošću reći. Moguće je da su migranti imali međusobni obračun pa je zrno završilo u pravcu policije, a postoji i mogućnost da se radilo o krivolovcima”, kaže.

“Bosanska policija je izjavila da migranti koje su oni jučer zaustavili nisu imali oružje”, dodao je.

Cvrtila ističe kako je ovo prvi incident ove prirode i nejasno mu je zašto bi migranti, koji su svjesni opasnosti ovakve situacije, pucali na policiju: “Ovaj incident svima komplicira situaciju jer će sada policijske mjere biti rigoroznije, sa mnogo pregleda i više zaustavljanja, što zapravo nije interes migrantima, koji žele što prije proći granicu i otići tamo gdje su naumili.”

N1

Upitan koliko će teško biti provesti istragu, odgovara:

“Teško je. Pitanje je hoćemo li pronaći metak, a ako i nađemo, oružje nećemo moći s čime komparirati. Ukoliko se pronađe metak, onda će se u slučaju pronalaska oružja moći eventualno identificirati počinitelj.”

Dio opozicije je nakon incidenta zatražio angažiranje vojske na granici. Cvrtila ne vidi slanje vojske na granicu kao rješenje, već odgovor vidi u drugačijim politikama:  Europska unija ni sama ne zna što bi. Jedan dan hoće meku granicu, drugi dan tvrdu. Kada tvrdo postupite, onda se svi žale na nehumano postupanje, a kada je granica mekana, svi se žale kako prolazi veliki broj migranata. Europa se mora opredijeliti. Hrvatska nema svoju migrantsku politiku, već slijedi upute iz Bruxellesa.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.