“Da se u školi više govori o menstruaciji, djeca ne bi lijepila uloške po WC-u”

Vijesti 28. stu 202221:43 0 komentara
N1

Vlada će osigurati milijun eura za besplatne zalihe menstrualnih higijenskih potrepština u obrazovnim ustanovama i skloništima za žene žrtve nasilja.

To je od Vlade tražila SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac, to su tražile i udruge civilnog društva među kojima je i riječka udruga Pariter. Gošća N1 Newsnighta tim povodom bila je Marinella Matejčić. 

“Priča o menstrualnom siromaštvu provlači se zadnje dvije godine i bilo je više pokušaja, na kraju i uspjeha zastupnice Anke Mrak Taritaš da se porez na higijenske potrepštine smanji i da je Vlada provela nazavisnu analizu kako se na problemu menstrualnog siromaštva mora raditi sveobuhvatnije. Ali svejedno, ovo je došlo baš kao lijepo iznenađenje”, rekla je Matejčić.

Naravno, ovo je daleko od dovoljnog.

“U tom istom dokumentu od petog, šestom mjeseca kojeg je izdala Vlada piše kako je jedan od problema vezan uz obrazovanje te kako se u kurikulumu u odnosu na biologiju i zdravlje općenito govori o mensturaciji. Kada bi se dovoljno govorilo o menstruaciji u sklopu redovne nastave mi ne bi smo imali situacija da djeci ulošci budu fantastični predmeti da ih lijepe po kupaonici. Ovo danas je doista fantastično, al moram naglasiti da Hrvatskoj i dalje nedostaje cjelovita seksualana eduakcija koja bi pristup tijelu i biološkim funkcijama adresirala na sveobuhvatniji i konkretniji način”, rekla je Matejčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!