Dan otvorenih vrata Gonga: Zašto su neki podaci dostupni samo bogatima?

Vijesti 03. ožu 202215:03 0 komentara
N1

Povodom Dana otvorenih podataka Gong i grupa civilnih hakera Code for Croatia organiziraju u petak, 4. ožujka, konferenciju na kojoj će sa stručnjakinjama i stručnjacima različitih područja interesa raspravljati o ulozi otvorenih podataka u suzbijanju infodemije.

Konferenciju otvaraju u 10 sati panelom ‘COVID podaci i suzbijanje infodemije’ na kojem će znanstvenice i znanstvenici sa sveučilišta u Osijeku, Rijeci i Dubrovniku predstaviti rezultate svojih istraživanja o širenju dezinformacija o COVID-19 na društvenim mrežama Facebook i Twitter, i u medijima. Objasnit će kako se dezinformacije šire, tko su najutjecajniji dezinformatori, ali i kako poplava informacija utječe na odluku o cijepljenju i naše sentimente.

Na drugom panelu konferencije ‘Podaci samo za bogate’ razgovarat će o prostornim podacima, ali i podacima o prirodi i okolišu, odnosno visokovrijednim skupovima podataka koji bi trebali biti besplatni i otvoreni svima za uporabu.

Program konferencije zaključit će panelom ‘Tko vas plaća’ koji odgovara na difamacijske kampanje o djelovanju i načinu financiranja udruga, a na kojem će tražiti informacije o tome gdje se mogu pronaći podaci o civilnom društvu te tko je za njih odgovoran.

Konferenciju će publika moći pratiti online na YouTube kanalu Gonga.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!