Danas u Hrvatskoj 1.710 novih slučajeva zaraze, 99 osoba je na respiratoru

Vijesti 30. ruj 202109:54 > 11:05
Izvor: Igor Kralj/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je na sjednici Vlade rekao da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježeno 1710 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je udio novozaraženih u broju testiranih 17,68 posto.

Na bolničkom liječenju je 745 osoba, a na respiratoru 99 pacijenata, izvijestio je Beroš istaknuvši kako kontinuirano raste broj pacijenata čije stanje zahtijeva liječenje na odljelima intenzivne skrbi.

Upozorio je i da udio hospitaliziranih na respiratoru nikada nije bio veći i proteklih dana dosegnuo je 14 posto.

Visokozarazni delta soj virusa dovodi do povećanog broja hospitalizacija i većeg broja ljudi koji će razviti ozbiljnu kliničku sliku, rekao je ministar.

Govoreći o bolničkom sustavu, rekao je da on i dalje pruža učinkovitu zaštitu oboljleima od covida i ostalima kojima je potrebna bolnička skrb.

Broj oboljelih koji se liječe od covida u bolnicama blago oscilira, ali i dalje je najveće opterećenje u KBC-u Split.

VEZANA VIJEST

Patronažne sestre su tijekom proteklog tjedna kontaktirale više od 5000 necijepljenih starijih osoba, 1197 kontaktiranih odlučilo se na cijepljenje, no 76 posto kontaktiranih bez zdravstveno utemeljenog razloga odbilo je cijepljenje, a time i svoju zaštitu, rekao je Beroš te ponovno uputio apel starijima da se cijepe i odaberu zdravlje.

Zaključno s jučerašnjim danom, u Hrvatskoj je utrošena 3.419.381 doza cjepiva, cijepljeno je 53,59 posto odraslog stanovništva, a za 50,24 posto odraslog stanovništva cijepljenje je završeno.

Beroš kaže i da se smanjuje udio necijepljenih među zaposlenima u zdravstvenom sektoru. Na dan 28. rujna ukupno je bilo cijepljeno njih gotovo 70 posto, a najviše je cijepljenih među liječnicima – gotovo 86 posto.

Osvrnuo se i na uvođenje covid-potvrda od 4. listopada i poručio da je to sredstvo prema ostvarenju zaštite zdravlja pacijenata i djelatnika.

“Cijepljenje je garancija silazne putanje epidemiološke krivulje i povratka normalnom životu”, porčio je Beroš.

Božinović: Osam novih odluka

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je da je Nacionalni stožer civilne zaštite od zadnje sjednice Vlade donio osam novih odluka na nacionalnoj razini.

Od 4. listopada na snagu stupaju tri odluke kojima je propisana obaveza covid potvrde ili testiranja na koronavirus za zaposlenike u zdravstvenom sustavu, kod prijava pacijenata te kod zaposlenih u socijalnoj skrbi.

Prilikom dolaska na posao zaposlenici i pacijenti moraju predočiti potvrdu ili dokaz ovlaštenoj osobi poslodavca. Odgovarajući drugi dokaz mogu predočiti svi koji iz opravdanog razloga ne mogu dobiti EU digitalnu covid potvrdu, a u odlukama je navedeno i kojim se dokazima dokazuje svaki od takvih slučajeva.

U donošenju odluke o prijemu pacijenta vodilo se računa da se nikome ne onemogući zaštita pa tako u iznimnim slučajevima digitalnu potvrdu pacijenti ne moraju predočiti kada su hitni zbog sumnje u covid-19 ili potvrđene bolesti te prilikom posjeta liječniku primarne zdravstvene zaštite.

S preostalih pet odluka od 15. listopada produljuju se epidemiološke mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja, korištenje zaštitnih maski, rad trgovina, javni prijevoz te privremenu zabranu i ograničavanja prelaska preko granice, s tim da se kod odluke o granicama produžava rok važenja cijepljenja i preboljenja s 270 na 365 dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar