Danijel Ferić: Želimo projekte koji će u Istri poboljšati kvalitetu života

Vijesti 08. tra 202112:37 0 komentara
Srecko Niketic/PIXSELL

SDP-ov kandidat za istarskog župana Danijel Ferić u četvrtak je u Umagu rekao da želi podržati sve projekte koji će poboljšati kvalitetu života stanovnika Istre, naročito djece i građana treće životne dobi u području školstva i socijalne politike.

Na konferenciji za novinare istaknuo je značaj Doma za starije i nemoćne Atilio Gamboc u Umagu čija je izgradnja i opremanje iznosila 35 milijuna kuna, ali i dodao kako, nažalost, Istarska županija nije sudjelovala u njegovom financiranju.

“Uz dogradnju doma u Buzetu, izgraditi će se i četiri nova Doma za starije i nemoćne u Istri kako bi se smanjile liste čekanja, i to u Labinu i Pazinu koji su u visokoj fazi pripreme, u Fažani gdje je osigurano zemljište za izgradnju i u tijeku je izrada projektne dokumentacije te u Puli gdje neodgovornošću Gradske uprave još nisu stvoreni ni prostorni preduvjeti”, rekao je Danijel Ferić.

Nevjerojatnim je ocijenio da se u najvećem istarskom gradu čeka četiri tisuće dana za mjesto u domu za starije, a u Umagu svega pet dana.

PROČITAJTE JOŠ

Upravo iz tog razloga, rekao je, umaški dom koji je jedini u cijelosti izgrađen vlastitim novčanim sredstvima, ući će u sustav sufinanciranja.

Govorio je i o studenskim stipendijama napominjući kako država dodjeljuje 10.000 stipendija, a Istarska županija “poražavajućih 40”.

“Želimo da Istra bude regija znanja i izvrsnosti zato ćemo upeterostručiti broj stipendija za deficitarna zanimanja te ih povisiti da budu u rangu državnih stipendija od 1.200 kuna”, poručio je Danijel Ferić.

Rekao je i da su brojne potrebe za proširenjem kapaciteta škola te je pohvalio napore Gradske uprave Umaga koja gradi srednju školu čija se prva faza izgradnje primiče kraju.

“Radi se o investiciji vrijednoj 30 milijuna kuna u prvoj fazi te dodanih 50 milijuna kuna za drugu fazu izgradnje te vjerujem da će budući učenici dobiti suvremenu i kvalitetno opremljenu školu koju će im omogućiti stjecanje novih znanja i vještina”, zaključio je Ferić.

SDP-ova kandidatkinja za zamjenicu istarskog župana Antonella Degrassi kazala je da će se “ulaganjem u dogradnju osnovnih i srednjih škola svima napokon osigurati jednosmjenska nastava, a sufinanciranjem troškova prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola rasteretiti kućni budžet roditelja školaraca”.

Posjetila je da država sufinancira prijevoz učenika srednjih škola sa 75 posto, dok Istarska županija “ne želi sudjelovati” sa simboličnih 25 posto ili 1,3 milijuna kuna koliko je to bilo 2014. kad je zadnji put sufinancirala, smatrajući to neprihvatljivim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!