Davor Bernardić: Grbin će biti premijer kad na vrbi rodi grožđe

Vijesti 26. sij 202211:21 > 11:30 3 komentara
N1

Naša reporterka Iva Puljić Šego u Saboru je razgovarala s bivšim predsjednikom SDP-a i saborskim zastupnikom Socijaldemokrata Davorom Bernardićem.

Na početku je demantirao informaciju da su tražili da Romana Jerković bude predsjednica Socijaldemokrata.

“Što se tiče Romane, to je medijska špekulacija. Ona je to sama demantirala”, kazao je.

Govoreći o promjeni izbornih jedinica koju je predložio SDP, rekao je da misli da je to u ovom trenutku sporedna stvar.

Tražit će zamrzavanje cijena

“Dok ljudi teško žive zato što inflacija naprosto proždire gospodarski rast, cijene rastu, cijene plina rastu, cijena struje prijete da će narasti. Prvo pitanje kako spriječiti udar na životni standard građana. Zato smo mi u klubu Socijaldemokrata predložili da ovaj petak glasamo o zamrzavanju cijena osnovnih životnih namirnica”, ističe.

VEZANE VIJESTI

“SDP neka se bavi izbornim inženjeringom, a mi se bavimo kako da građanima u ovoj zemlji omogućimo da žive bolje”, dodaje.

Ipak, slaže se da treba uskladiti broj stanovnika po izbornim jedinicama.

“Iz cijele Hrvatske ako pogledate u zadnjih 30 godina je iselilo otprilike 900 tisuća ljudi, dakle više od jednog Zagreba. To je suštinski dokaz i signal da neke stvari u našoj zemlji treba mijenjati”, kazao je.

“Trom premijer, impotentna Vlada”

Naglašava da Socijaldemokrati žele središte odlučivanja vratiti u parlament.

“U zadnjih 30 godina demokracije imali smo eksperimentiranje s predsjedničkim sustavom gdje su sve ovlasti bile kod predsjednika Tuđmana, a nakon toga s premijerskim sustavom gdje su praktički sve ovlasti kod Vlade koja se u ovom konkretnom slučaju pokazuje kao potpuno disfunkcionalna. Imamo tromog premijera, imamo impotentnu vladu i disfunkcionalnu državu”, rekao je.

Ključna figura u Hrvatskoj politici, kaže, treba postati predsjednik Hrvatskog sabora.

“Kroz Sabor se treba djelovati da je najvažnije sidro političkog odlučivanja u Hrvatskoj upravo Hrvatski sabor. Ovdje se svaki petak gore sjednu dizači ruku vladajuće stranke i to jednostavno nema nikakvog smisla”, rekao je.

“Nebitno je što Peđa govori”

O izjavi Peđe Grbina da je spreman biti premijer, kaže: “To što Peđa kaže, to je potpuno nebitno. Znate onu narodnu – bit će premijer kad na vrbi rodi grožđe. Ne bih stavio ni lipu na njega”.

Milanović jedina opozicija

Komentirao je i Milanovićevu izjavu da je on u ovom trenutku jedina opozicija aktualnoj vlasti.

“Nažalost, u ovom trenutku morat ću se složiti s predsjednikom. Mi smo u procesu formiranja, vjerujemo da ćemo odigrati značajnu rolu u političkom životu Hrvatske. Normalno je očekivati da je predsjednik koji nema nikakve ovlasti je jedna glasna opozicija aktualne vlasti”, kazao je Bernardić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare