Kutinski HSLS-ovac dao ostavku i izišao iz stranke

Vijesti 10. ruj 202114:22 > 14:39
Izvor: Edina Zuko/PIXSELL

Adrijana Cvrtila, direktorica Eko Moslavine optužila je kutinskog gradonačelnika Zlatka Babića i predsjednika vijeća Davora Kljakića da su od nje tražili podizanje plaća i zapošljavanje preko veze, točnije da zaposli njihovu rodbinu jer im je njihova podrška potrebna za vladavinu.

Također, navela je i da je vijećnik Darko Kousek s Babićem dogovorio povišicu u zamjenu za podršku na vijeću. Navodno mu je dvaput podizala plaću.

Kousek se danas odlučio oglasiti o cijeloj situaciji.

“Direktorica Eko Moslavine d.o.o. Adrijana Cvrtila iznesla je niz laži i kleveta na moj račun. Do sada sam šutio i trpio višegodišnji mobing, ali sada nakon što sam u javnom mediju prokazan kao korumpirani vijećnik prisiljen sam očitovati se na njezine izjave.

U Eko Moslavini zaposlio sam se 2017. godine u vrijeme kada je u Kutini na vlasti bio SDP (2013.-2017.) na mjestu referenta prodaje.
Sadašnja direktorica je sa bivšim direktorom imala stalne sukobe što je i rezultiralo njezinim otkazom da bi nakon promjene vlasti u Kutini došla na direktorsko mjesto po političkoj liniji. Nakon toga krenula je s napadima i torturama prema meni i ostalim zaposlenicima i neistomišljenicima.

U srpnju 2018. godine direktorica je napravila novu sistematizaciju radnih mjesta kojom sam raspoređen na radno mjesto visoke stručne spreme (magistar sam ekonomije) – referent odjela komercijale i javne nabave s manjim koeficijentom (na razini čistačice u tvrtkama te razine).

Nakon toga uručila mi je aneks ugovora na određeno vrijeme kojim mi je povećala plaću tako da je ista tada bila u razini skladištara privatne tvrtke, a dobio sam ga iz razloga što mi je povećala obim poslova tako da sam radio poslove prisilne naplate potraživanja, terenskog čipiranja spremnika za otpad u tri jedinice lokalne samouprave (Grad Kutina, Grad Popovača i Općina Velika Ludina), poslove jednostavne i javne nabave, prijave i odjave korisnika javne usluge, cost-benefit analize (analiza troškova i koristi), razne ponude za usluge odvoza i zbrinjavanja otpada te sve ostale poslove po nalogu direktorice.

Laž je da nisam bio potreban za obavljanje poslova javne nabave jer je već imala osobu koja je obavlja te poslove. Osoba koja je radila na tim poslovima ubrzo je nakon dolaska nove direktorice dala otkaz. Zbog toga sam poslan na polaganje specijalističkog programa iz područja javne nabave koji sam položio i počeo raditi do današnjeg dana kao administrator javne nabave.

Znalo se već odavno da direktorica poziva djelatnike u svoj ured i da snima razgovore, a prije ulaska u njezin ured se morao ostaviti mobitel kod tajnice. Tom metodom direktorica se služila i u sukobu s bivšim direktorom čije snimke je poslije koristila u sudskim procesima.

Direktorica je cijelo vrijeme vršila pritisak na mene. Dobio sam četiri opomene pred otkaz. Od toga dvije su se odnosile na ispijanje jutarnje kave (direktorica je zaboravila da je to velikodušno dopustila), a za optužbe da nisam svjesno, odgovorno i pravovremeno obavljao poslove po nalogu nadređene osobe očitovao sam se i dokazao da mi se na teret stavljaju neosnovane optužbe. Vjerojatno je pretpostavljala da ću sam otići iz tvrtke kao što su učinili i mnogi drugi zaposlenici.

Sve ove godine trpio sam torturu i šikaniranje zbog bojazni za egzistenciju svoje obitelji (imam dvoje malodobne djece) vjerujući da će mi direktorica ponuditi adekvatno radno mjesto koje mi je obećavala svaki puta kada je radila novu sistematizaciju radnih mjesta.

O svom položaju u poduzeću obavijestio sam članove Skupštine Eko Moslavine.

Bilo je više djelatnika nezadovoljnih statusom radi smanjivanja plaće, davanja otkaza i slanja istih na čekanje posla.
Direktorica je lažno izjavila da sam ja (tada vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću) kupljen od strane gradonačelnika kako bi glasao za proračun. Ova izjava je naprosto smiješna jer je gradonačelnik u Gradskom vijeću imao stabilnu većinu tijekom cijelog mandata i moja podrška mu nije bila potrebna.

Osim toga proračun na koji se direktorica poziva klub SDP-a čiji sam bio član nije podržao.

Zbog pritisaka od strane direktorice ozbiljno sam se razbolio, narušio odnose sa suprugom (koja je cijelo ovo vrijeme inzistirala da dam otkaz i da se odselimo iz Kutine), napustio sam članstvo u SDP-u i priključio se stranci BM 365 misleći da će zbog tog mog postupka prestati napadi i šikaniranje prema meni.

Istina je da je klub vijećnika BM 365 podržao proračun za 2020. godinu iz razloga što je naš klub vijećnika predložio amandman koji je Gradsko vijeće prihvatilo i uvrstilo u proračun, a radilo se o amandmanu kojim smo tražili osiguranje financijskih sredstava za uvođenje jednosmjenskog rada u svim osnovnim školama u Kutini.
Razgovor koji sam kao zaposlenik (bivši vijećnik) vodio s direktoricom, a koji je snimila i pustila u javnost odvijao se u njezinom uredu za vrijeme radnog vremena. Žao mi je ukoliko su moje izjave poslužile dotičnoj za politički obračun boreći se za svoju poziciju, a ne za borbu protiv korupcije.

Treba se zapitati kako je direktorica junački podnosila sve ove godine pritiske sa strane, a onda kada je saznala da joj se neće produžiti mandat odjednom joj je proradila savjest.”

Reagirao i Kljakić

Predsjednik vijeća Davor Kljakić također je reagirao na navode.

“Izjave gospođe Cvrtile smatram iskonstruiranim, jednostranim, netočnim i sustavno nečasno pripremljenim kako bi temeljem takvih neistina i iskrivljenih tvrdnji potpuno izvučenih iz konteksta ostvarila svoje osobne ciljeve putem diskreditacije dužnosnika Grada Kutine. Potpuno podržavam pravo svakog građanina da nadležnim pravnim instancama države prijavi sumnje na nečasne radnje, no gospođa Cvrtila nije prvenstveno koristila raspoložive zakonske kanale nego je namjerno i sustavno pripremila medijsku hajku na svoje neistomišljenike.

Način komunikacije gospođe Cvrtile stvorio je veliku štetu društvu Eko Moslavina, Gradonačelniku, Gradskom vijeću i Gradu Kutini koji se ovih dana personificira kao “grad slučaj” čime se šteti stabilnosti Grada i realizaciji svih projekata koje je Gradonačelnik i Gradsko vijeće pokrenulo i temeljem njih i dobilo povjerenje građana na izborima.

Kako sam od Gradskog vijeća Grada Kutine izabran na dužnost Predsjednika i time sukladno političkoj poziciji predstavljam Gradsko vijeće smatram da do razjašnjenja svih okolnosti o kojima govori gospođa Cvrtila ne mogu ostati na toj dužnosti. Takva odluka temelji se na poštivanju standarda po kojemu javni dužnosnici moraju imati integritet, a što do okončanja ovog slučaja nedvojbeno dolazi u pitanje. Sukladno navedenom, u narednim danima ću na propisani način dati ostavke na sve političke dužnosti na koje sam imenovan uključivo i dužnost Predsjednika Gradskoga vijeća Grada Kutine i Potpredsjednika Županijske skupštine Sisačko-moslavačke.

Kako ovaj slučaj dovodi u kontekst i HSLS, stranku kojoj sam dugogodišnji član, želim izvijestiti i da ću s danom 10. rujna napustiti sve svoje političke dužnosti u stranici te i istupiti iz članstva stranke kako ne bih u okviru recentnih događanja dovodio potpuno nepotrebno HSLS u poziciju koju kao politička stranka ne zaslužuje. Koristim priliku da zahvalim na suradnji svim članovima stranke i zaželim im uspješan daljnji politički rad.

U narednom razdoblju poduzet ću sve pravno raspoložive aktivnosti kako bih u cijelosti razjasnio sva događanja o kojima je gospođa Cvrtila dala izjave na svoj netočan i zlonamjeran način, ali i sve druge događaje koji su vezani uz te i druge okolnosti u odnosu na gospođu Cvrtilu. Sve činjenice se moraju utvrditi kako bi svatko imao priliku jasno i nedvosmisleno preuzeti svoj dio odgovornosti na što sam spreman bez ikakvih ustupaka.

Uz zahvalu građanima Kutine na podršci u dosadašnjem radu koristim priliku i da se osobno ispričam na ovim događajima jer mi je kao građaninu našega Grada i predsjedniku gradskog vijeća zaista teško gledati Kutinu u ovom svjetlu.

Zaključno, nakon davanja najavljenih ostavki s javnih dužnosti na koje sam imenovan i istupanja iz članstva u HSLS-u bilo kakvo daljnje javne izjave i komentare vezane uz izjave gospođe Cvrtile više ne namjeravam davati, a u privatnoj parnici ću uvjeren sam dokazati da su tvrdnje Adrijane Cvrtile netočne, iskonstruirane i izvučene iz konteksta s namjerom diskreditiranja Gradonačelnika, Predsjednika Gradskog vijeća i Gradskog vijeća Grada Kutine, a sve s ciljem ostvarivanja uskih privatnih interesa Adrijane Cvrtile na temelju javne dužnosti koju trenutačno obavlja i koju očigledno pod svaku cijenu želi zadržati.”

 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar