Davor Nađi: Krenulo je novo guljenje poduzetnika

Vijesti 06. sij 202319:27 3 komentara
N1

"Iako je Vlada RH slavodobitno najavila da neće biti troška konverzije temeljnog kapitala poduzeća iz kune u eure, u taj proces su ipak uspjeli ubaciti trošak od oko 2500 kuna/oko 330 eura po poduzeću!", tvrdi predsjednik stranke Fokus i ekonomist Davor Nađi.

“Krenulo je novo guljenje poduzetnika”, piše Nađi u objavi na Facebooku.

“Iako je Vlada RH slavodobitno najavila da neće biti troška konverzije temeljnog kapitala poduzeća iz kune u eure, u taj proces su ipak uspjeli ubaciti trošak od oko 2500 kuna/oko 330 eura po poduzeću”, tvrdi Nađi.

“Naime, ako ste primjerice vlasnik d.o.o. vrijednost temeljnog kapitala vam je bez naknade preračunata iz kune u euro i taj dio je u redu.

Međutim, do problema dolazi što se izmjenama zakona definiralo da vrijednost pojedinog udjela u d.o.o.-u mora bit djeljiva s 10. Vjerujem da ne moram davati mnogo primjera da bi shvatili kako je vjerojatnost da dijeljenje bilo kojeg broja sa 7.5345 gotovo sigurno neće dati vrijednost udjela koja je djeljiva s 10″, piše dalje.

“Vjerojatno najčešći primjer je kod temeljnog kapitala iznosa 20 000 kuna koji je sada preračunat u iznos 2654,46 eura. U tom slučaju će vlasnik/vlasnici morati ili smanjiti temeljni kapital za 4,46 eura ili povećati za 5,54 eura, a uz to i uskladiti vrijednosti poslovnih udjela (koje, ponavljam, sada moraju biti djeljivi s 10).

Slična stvar je i s dioničkim društvima, samo kod njih vrijednost udjela mora biti zaokružena na cijeli broj”, kaže.

Vlada još stigne učiniti pravu stvar

“To znači da će u roku 3 godine svi poduzetnici koji imaju pravni oblik d.o.o. morati napraviti usklađenje vrijednosti udjela i temeljnog kapitala, a to će svakog koštati oko 330 eura kod javnog bilježnika (iako, dosta je upitno po kojoj tarifi javni bilježnici to naplaćaju s obzirom da tarifa za taj postupak usklade temeljnog kapitala nije donesena).

Slična procedura je i za j.d.o.o. i d.d., samo s drugačijim rokovima. Ako se to ne odradi u tom roku, ide gašenje trgovačkog društva po službenoj dužnosti”, dodaje.

“S obzirom da će u Hrvatskoj oko 130 000 aktivnih trgovačkih društava morati napraviti tu promjenu, to je trošak u ukupnom iznosu od preko 300 milijuna kuna/preko 40 milijuna eura.

Ako tu pribrojimo i neaktivna trgovačka društva, koja ako se taj proces ne napravi će biti brisana iz sudskog registra, ti iznosi su i znatno veći”, piše.

“Iako mi se neki vlasnici d.o.o.-a već javljaju da su morali platiti taj trošak (jer recimo ne možete prodati poduzeće dok to ne napravite), za većinu poduzetnika Vlada još uvijek stigne napraviti ispravnu stvar i maknuti taj dodatni namet.

Predlažem da se to riješi na način da se ta promjena može napraviti direktno kod Trgovačkog suda bez odlaska javnom bilježniku i bez naknade, a na način da se propiše standardizirani obrazac koji bi, po ispunjavanju s potrebnim podacima, mogao biti strojno čitljiv. Na takav način bi se svima uštedjelo i vrijeme i novac”, piše Nađi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare