Demograf Šterc otkrio koliko izbornih jedinica treba Hrvatska

Demograf Stjepan Šterc u N1 Studiju uživo komentirao je promjene Zakona o izbornim jedinicama, koji izaziva burne rasprave između premijera, oporbe, ustavnih stručnjaka pa i matematičara.

“Odmah ću reći da se nije sasvim saslušalo što smo napravili u analizi. Oni su tražili deset izbornih jedinica po kriteriju prosječnog broja stanovnika u svakoj od njih, s maksimalnim odstupanjem od maksimalno pet posto. Na osnovu tog uvjera struka je napravila podjelu prostora”, kazao je Šterc i nastavio:

“Ono što se trenutno događa, a mi to kao društvo mirno promatramo, jest da u svemu apsolutno dominira politika, političko mišljenje i politički stavovi. Analize i korelacije su nebitni.”

Ipak, izbori 2000. i naručene promjene iz 1999. nešto su potvrdili.

“Tadašnje promjene su u Saboru prihvaćene aklamacijom, nije bilo nikakve pobune. Tad je HDZ izgubio izbore i potvrdilo se da se i kroz te izborne jedinice može doći do promjene vlasti. Što se narudžbi tiče, kao i svaka druga, moguće je i danas to napraviti”, istaknuo je demograf pa spomenuo svoj prijedlog za ovu situaciju:

“Političkom odlukom neke stvari tad nisu prihvaćene, a kako se mi bavimo analizom, otkrili smo da odstupanja prelaze pet posto pa se samim time krši zakon. Napravili smo znanstveni rad, unutar kojeg je moj student Matteo Žugaj obavio većinu stvari dok sam ja bio mentor, kojim se potvrdilo da su izborne jedinice izvan zakona pa je bio prijedlog napraviti šest izbornih jedinica.”

Taj je znanstveni rad javno objavljen i na njega se mogao referirati bilo tko.

“Nakon HDZ-a četiri godine su vladali drugi pa nisu ništa mijenjali, a potom ni oni nakon njih ili oni nakon njih. Zašto? Jer su vidjeli da i promjenama izbornih jedinica mogu izgubiti vlast. Sad kako je to izvan zakona, gledao sam bibliografiju, nitko se nije referirao na rad. Dok nisam dobio prijedlog koji se referira na GONG-ov. Tu sam ostao iznenađen jer predlažu šest jedinica, a jedino što su promijenili jest njihov redoslijed. Također, oni ne predlažu smanjenje broja zastupnika, što smo mi predložili jer je logično.”

Osvrnuo se i na tvrdnje o tome da bi svaki glas trebao vrijediti jednako te naglasio da je to nemoguće jer kandidat iz većeg grada dobio bi više glasova od onog iz manjeg. Također, potvrdio je ono što i oporba, da prijedlozi vladajućih ne zadovoljavaju sve potrebne uvjete.

“To je samo nastavak onoga što je bilo posloženo, u varijanti da se dobije uvjet do pet posto odstupanja njihovim preslagivanjem. No, išlo se jako daleko u administrativno-teritorijalnoj podjeli Hrvatske”, izjavio je Šterc.

Otkrio je i problem s demografijom.

“Kako je moguće biti premijer ili predsjednik, a mirno promatrati demografski nestanak populacije kojom upravljaš. U posljednje četiri godine i tri mjeseca Hrvatska je prirodnim putem izgubila 93.000 ljudi”, komentirao je demograf Šterc problem koji vidi kao najveći u ovom trenutku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok