Deseci tisuća morskih pasa pliva našim Jadranom. Trebamo li se bojati?

Vijesti 17. tra 202308:24 1 komentar
Ilustracija/Pexels

Rijetko tko može reći da nema straha pred morskim psom, ni srećom postoji minimalna vjerojatnost da se s njim nađe u bliskom susretu. Svaki spomen morskog psa kod većine ljudi izaziva strah i strahopoštovanje, u većoj mjeri nego što bi trebalo.

Morski psi su opasni, ali ne baš svi koji plivaju svjetskim morima i oceanima. Oni su jako stare ribe, spadaju među najstarije životinje na kugli zemaljskoj, kakvi su danas takvi su bili i prije 60 milijuna godina. Spadaju i među najugroženije, piše Novi list.

U svim morima količina morskih pasa drastično se smanjuje. Oni prirodno izumiru, a love ih i ribari, u nekim zemljama u prevelikim količinama. U novije vrijeme masovno ih love zbog pomodarstva, odsijecaju im peraje jer juha od peraja je svojevrsni afrodizijak, a osakaćene morske pse žive vraćaju u more.

Prema čovjeku uglavnom nisu agresivni. Morski pas bježi od čovjeka, skoro nitko od njih neće jesti čovjekovo meso. Bilo je napada, događaju se konstantno, ima i smrtnih slučajeva, ali su vrlo rijetki slučajevi da je čovjek baš bio pojeden. Uglavnom su to bili veliki ugrizi pa se umiralo od iskrvarenja.

Kada priču o morskim psima svedemo na naš Jadran, opasnost za čovjeka još je manja. Prof. dr. Alen Soldo, znanstvenik sa Sveučilišta u Splitu, kaže kako morskih pasa ima oko 400 vrsta.

“Međutim, skoro nitko od njih ne jede čovjekovo meso. Postoji nekoliko rijetkih slučajeva za koje se pretpostavlja da je velika bijela psina pojela čovjeka negdje u vodama Floride i Kalifornije. Pretpostavlja se da se u takvim slučajevima možda radilo o bolesnim životinjama. Morski psi jedu ribu i morske sisavce”, ističe Soldo.

“Morski psi stalni su stanovnici Jadranskog mora. U našemu moru živi 29 vrsta morskih pasa. Većina njih stalno je nastanjena, dok neke vrste povremeno zalaze u Jadran. Deseci tisuća morskih pasa svakodnevno plivaju Jadranom. Od svih njih samo su dvije vrste potencijalno opasne za ljude”, dodao je.

“To su psina dugonosa i velika bijela psina. O ovom potonjem mediji ispisuju bajke, više inozemni nego naši, jer on u Jadran rijetko zalazi. A, psina dugonosa nije viđena u nas već više od 50 godina. Logičan zaključak glasio bi: jadranskih morskih pasa ne treba se bojati!”, zaključio je Soldo.

Od morskih pasa u Jadranskom moru, u kritično ugrožene vrste spadaju velika bijela psina i kučak. Oba psa stalni su stanovnici Jadranskog mora, ali spadaju u rijetke vrste.

Prije nekoliko dana organizacija White Shark najavila je u Zagrebu početak kampanje kojoj je cilj “zaštita morskih pasa te zaštita i očuvanje mora i oceana u kojima oni žive”.

Pritom je posebno potencirana zaštita ugroženih vrsta morskih pasa. Jedan od sudionika tog skupa bio je i Alen Soldo. On je istaknuo da godišnje u svijetu strada 100 milijuna morskih pasa te da se Mediteran i Jadransko more smatraju prostorom njihove najveće ugroženosti. Prema njegovim riječima, u kategoriju ugroženih spada 70 posto morskih pasa, a tri su vrste izumrle, piše Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare