U Saboru su cijelih deset sati žustro raspravljali o obnovi. A rezultat?

Vijesti 15. velj 202321:37
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski HDZ izrazio je u srijedu uvjerenje da će novi zakon ubrzati obnovu, dio oporbe drži ga boljim od postojećeg, no pita se zašto je Vladi trebalo više od dvije godine da shvati da obnova ne funkcionira.

U cjelodnevnoj, deset sati dugoj raspravi, oporba je u više navrata pobrojala ‘grijehe’ dosadašnje obnove.

Brojni su razlozi za neuspjeh obnove, kaže Željko Pavić (Socijaldemokrati) pa spominje loše zakone, nesposobne pojedince, previše administracije, nepotizam i korupciju.

Oporba Vladi zamjera i što ranije nije prihvatila njene prijedloge koji bi, uvjerena je, poboljšali zakon i njegovu provedbu.

Vlada je konačno priznala da je važeći zakon bio „privremeni provizorij“, a ministar Branko Bačić da smo i mi u oporbi nešto korisno predlagali, kazao je Marin Miletić (Most).

Novi je zakon bolji, ali zašto su trebale dvije i pol godine da se prihvate naši prijedlozi, pita Romana Nikolić (Socijaldemokrati).

SDP pozdravlja činjenicu da će obnovom rukovoditi jedna institucija, no Irena Šimunić pita se tko će sve raditi na obnovi, s obzirom da je manjak građevinaca.

Dobar dio operative uzele su firme iz Turske, no nakon razornog potresa koji je pogodio tu državu, dio će operative prebaciti tamo, kaže Sanja Radolović.

Mrak Taritaš: Prije ljeta novi će zakon doći na izmjenu

Anka Mrak Taritaš (Glas) upozorava da je „izvjesno“ da će Hrvatska morati EU vratiti dio sredstava, pa pita tko je za to odgovoran.

Procijenila je i da će novi zakon prije ljeta doći na izmjenu, jer u njemu, kaže, ima stvari koje su neprovedive.

Brine je i obnova Sabora. „Upozoravala sam da natječaj za obnovu  neće ići, prošlo je godinu dana, gdje smo, imamo novi natječaj za projektiranje”, kazala je zastupnica.

Oporba smatra da novi zakon ima veze sa izborima.

Sve će prije izbora biti gotovo, ljude ćemo useliti, kaže Miletić, a Sabina Glasovac (SDP) dodaje da je intencija da se prije izbora makne ružna kontejnerska slika.

Novi zakon i mjere, koje je najavio Bačić, hvale zastupnici saborske većine.

Petir: Obnova mora biti prioritet svih prioriteta

Potreban nam je radikalan zaokret u pristupu obnovi, ona mora biti prioritet svih prioriteta, kaže Marijana Petir (NZ).

Zakon će ubrzati obnovu, uvjerava Marko Pavić (HDZ) i ističe da 11 novih modela zbrinjavanja daje odgovore građanima da će se država pobrinuti za njih.

Marija Jelkovac (HDZ) uvjerena je da će novi model obnove potaknuti ljude na samoobnovu, a onima iz kontejnera omogućiti da budu smješteni u odgovarajućem, boljem prostoru.

Obnova neka bude pravi most, mjesto suradnje i poticaja, pokažimo da možemo biti iznad dnevne politike, podržimo zakon, poziva kolege Magdalena Komes (HDZ).

Bačić: Prihvatit ćemo neke oporbene amandmane

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić, čiju ju prisutnost na terenu hvalila i oporba, najavio je da će Vlada prihvatiti neke oporbene amandmane.

Mislimo da su dobrodošli, rekao je Bačić i naveo kako je mislio odgovoriti svim zastupnicima koji su iznijeli prijedloge, ali je odustao jer je od svih njih u sabornici bila samo Radolović.

Vidimo se sutra navečer na izjašnjavanju o amandmanima, a u petak na glasovanju o amandmanima i zakonu, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

pročitajte još