Detaljan vodič: Sve što morate znati o novoj službenoj valuti

Vijesti 31. pro 202223:21 0 komentara
Shutterstock

Hrvatska kuna, nakon što je više od 28 godina bila u upotrebi kao službena valuta, zamijenjena je eurom. Hrvatska je od 1. siječnja 2023. članica eurozone, 20. po redu te je tako završen proces koji je počeo prije više od pet godina. Iako je euro sada naša nova službena valuta, do 15. siječnja traje vrijeme prilagodbe. Evo što sve trebate znati.

Do 15. siječnja na snazi je razdoblje dvojnog optjecaja – moguće je plaćanje i u kunama i u eurima, no trgovci su građanima dužni ostatak vraćati u novoj valuti. Ipak, kako je rekao ministar financija Marko Primorac, ako se netko iz “objektivnih okolnosti” nije uspio dovoljno opskrbiti eurima, moći će iznose vraćati i u kunama.

Dokad možete mijenjati novčanice i kovanice i gdje?

Zamjena kuna u eure bit će moguća još godinu dana u poslovnicama bankama, FINA-e i Hrvatske pošte, a nakon toga u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB). U HNB-u će se novčanice moći mijenjati trajno (zauvijek), a kovanice sljedeće tri godine, odnosno do kraja 2025.

Kune se u euro mijenjaju po fiksnom tečaju 1 euro = 7,53450 kuna.

Također, treba napomenuti da banke imaju dvije granice za besplatnu zamjenu valute na bankama – vremensku i količinsku. Cijelu godinu 2023. moći će se bez naknade kune mijenjati u eure. Količinska granica je 100 komada novčanica i 100 komada kovanica. Za više će se možda naplaćivati naknada, ili neće, ovisno o politici pojedine banke.

Kako bi se građani lakše prilagodili novoj službenoj valuti, dvojno iskazivanje cijena koje je počelo u rujnu 2022. trajat će cijelu 2023. godinu.

Mijenjanje i plaćanje u Hrvatskoj pošti

Hrvatska pošte obavijestila je da će od ponedjeljka, 2. siječnja građani diljem Hrvatske moći zamijeniti kune u eure u 1016 poštanskih ureda. Kune se mogu zamijeniti tijekom cijele 2023. u svim poštanskim uredima u Republici Hrvatskoj. Iz Pošte kažu da se bez naknade može zamijeniti do 100 novčanica i 100 kovanica kuna. Iznad tih količina zaračunava se 1,5 posto naknade na iznos najmanjih apoena, poručuju. (JA BI OBJASNIO ŠTO TO ZNAČI. AKO DONESEM 90 NOVČANICA OD 1000 KUNA I JEDNU OD 10 NA ŠTO MI SE ZARAČUNAVA NAKNADA?)

U prva dva tjedna, u razdoblju dvojnog optjecaja, plaćanje u kunama u jednoj transakciji može se obaviti s najviše 50 kovanica i odgovarajućim brojem novčanica (KOJI JE ODGOVARAJUĆI BROJ), poručili su iz Pošte.

Prilagodba bankomata

U Hrvatskoj ima nešto više od 4000 bankomata, a njihova prilagodba još traje. S 1. siječnjom u funkciji bi trebalo njih 2700 koji isplaćuju gotovinu u eurima. Očekuje se da će svi bankomati biti prilagođeni i operativni najkasnije do 15. siječnja.

Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila je interaktivnu kartu bankomata koja se ažurira na dnevnoj bazi da bi građani znali koji su im bankomati na raspolaganju.

Interaktivnu kartu bankomata možete pronaći OVDJE.

Za vrijeme razdoblja prilagodbe do 15. siječnja neće se naplaćivati naknada za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka.

Kako su najavili iz HUB-a, tijekom prva tri mjeseca 2023. na bankomatima će biti dostupne jedino novčanice od 10 i 20 eura.

Od 1. travnja će banke u bankomate uvesti novčanice od 50 €, a novčanice od 100 € će biti rijetke, njih će stavljati ondje gdje se procijeni da će postojati veća potražnja. Cilj je da nova valuta “procirkulira među građanima i institucijama”.

Mijenjaju se i zasloni bankomata – u prvom planu je iznos u eurima, a iznos u kunama je u zagradama. Na zaslonima bankomata dvije valute će biti tijekom cijele 2023. godine.

Ne rade neke usluge telekoma

Korisnici usluga tri najveća telekoma u Hrvatskoj zbog prelaska s kune na euro u prvim danima nove godine neće imati pristup nekim uslugama.

Detalje o tome možete pronaći OVDJE.

Kartice i internet bankarstvo

Zbog prelaska na euro mnoge bankarske funkcionalnosti bit će ograničene, prije svega u noći s 31. prosinca na 1. siječnja, neke i kasnije

“U novogodišnjoj noći, neko kraće vrijeme kreditne kartice neće raditi, malo dulje neće raditi debitne kartice. Tijekom 1. siječnja polagano će se u funkciju vratiti internetsko bankarstvo i platni promet. Već 2. siječnja trebalo bi sve funkcionirati u svim bankama”, rekla je prošli tjedan direktorica HUB-a Tamara Perko.

Detaljan pregled po bankama možete pronaći OVDJE.

Računi i krediti

Krediti se automatikom prebacuju u eure, već sljedeća rata (ako imate kredit) stiće će vam u eurima te tu banke ne očekuje probleme. Također, banke su poslale svojim korisnicima detaljne obavijesti.

Devizni računi ostaju, s automatizmom se mijenja da se na kunskim računima prebacuje iznos kuna automatski u eure. Lunski račun postaje eurski, multivalutni ostaje multivalutni.

Većina banaka nudi klijentima kunski račun s jednim IBAN-om i devizni račun s drugim IBAN-om, a u takvim situacijama nakon promjene računi ostaju odvojeni i klijenti u skladu sa zakonskim rješenjem imaju mogućnost nastaviti koristiti taj račun ili ga zatvoriti bez naknade u roku od 60 dana te prenijeti sredstva evidentirana na tom računu na račun po svom izboru.

Neke banke izvijestile su o spajanju tekućih i deviznih računa, a plaćat će se samo jedna naknada. Trebali ste već dobiti obavijest banke koje ste klijent.

Što će biti sa svim silnim kunama?

Kuna kao papirnati i metalni novac i lipe kao kovanice u apoenima manjim od jedne kune uvedeni su u upotrebu 30. svibnja 1994. na Dan državnosti. Sada više od 500 milijuna komada novčanica i oko 5200 kovanica bit će otpremljeno u strojeve za rezanje i taljenje.

Zbog negativnih okolišnih razloga, zamijenjene novčanice se više ne spaljuju nego će se kune usitnjavati rezanjem na komadiće manje od milimetra, a ta masa će se koristiti kao izolacija u javnim građevinskim radovima.

Također, 5200 tona preostalih kovanica prodat će se kao sirovina, rastaliti i koristiti za druge potrebe.

Hrvatske eurokovanice

U opticaju će biti ista količina novca koja je bila dok je cirkulirala kuna. Primjerice, broj novčanica od 100 kuna zamijenit će proporcionalan broj novčanica od 10 i 20 eura.

Papirnate novčanice eura imaju jedinstvene motive diljem eurozone, a kovanice pored jedinstvene strane, na poleđini imaju nacionalne motive.

Na hrvatskim apoenima od jednog, dva i pet centi nalazi se napis HR na glagoljici, na 10, 20 i 50 centi je lik Nikole Tesle, a na dva eura mapa Hrvatske.

A kuna? Lik toga malog, ali vrlo agresivnog predatora, čija su se krzna nekada koristila za plaćanje danka, ostat će otisnut na kovanici od jednog eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!