DHMZ prati situaciju u Sloveniji, nema nikakvih promjena u kvaliteti zraka

Vijesti 12. svi 202210:59 0 komentara
Screenshot Google Maps

U kemijskoj tvornici Melamin u centru Kočevja u Sloveniji u četvrtak ujutro je odjeknula eksplozija. Policija je pozvala stanovnike u okolici da zatvore prozore i ne izlaze van. U eksploziji je ozlijeđeno više od 20 ljudi, od kojih dvoje teško, a požar je oko 10 i 30 sati ugašen.

Aktivirane su vatrogasne postrojbe, medicinske jedinice, postrojba ELME (Ekološki laboratorij s mobilnom jedinicom), a aktivirana je i helikopterska pomoć, rekli su. Iz Doma zdravlja Kočevje za N1 Slovenija su rekli da su sve jedinice Hitne pomoći na terenu.

Gradonačelnik Kočevja Vladimir Prebilič također je u kratkom razgovoru za N1 Slovenija rekao da zasjeda stožer za izvanredne situacije.

Mitja Ofak/općina Kočevje

Uprava Republike Slovenije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama priopćila je da je ugašen požar. Zgrada tvornice teško je oštećena, a od udarca su popucali i prozori na tom objektu.

Pozvali su građane da zatvore prozore i vrata te da ne ostaju vani unutar 500 metara od mjesta eksplozije. Dodali su da štetne tvari neće iscuriti izvan granica tvornice.

Kočevje se nalazi na stotinjak kilometara zračne udaljenosti od Zagreba ili pedesetak od Karlovca.

“Nema promjena u kvaliteti zraka”

Nakon upita čitatelja o potencijalnim problemima u Hrvatskoj kontaktirali smo Državni hidrometeorološki zavod. Načelnica Sektora za kvalitetu zraka Jadranka Škevin-Sović rekla nam je kratko da se na postajama DHMZ-a prati situacija i da je zasad sve u redu, nikakvih promjena u kvaliteti zraka nema.

VEZANA VIJEST

Naš meteorolog Bojan Lipovščak potvrđuje i da je prognoza povoljna te se zbog toga ne očekuje eventualno širenje čestica.

Situaciju u Sloveniji pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!