DHMZ se oglasio o saharskoj prašini nad Hrvatskom

Vijesti 17. ožu 202215:40 > 15:42
DHMZ

Posljednjih dana u mnogim zemljama Europe zabilježena je pojava velikih količina saharskog pijeska. Španjolska se tako jučer probudila prekrivena žućkasnom prašinom, ali nije bila jedina. Društvene mreže preplavile su fotografije obojanog snijega u planinama i zamućene atmosfere diljem Europe, zbog čega se priopćenjem oglasio i hrvatski Državni hidrometeorološki zavod.

Kako pojašnjavaju u priopćenju, ciklona Celia uslijed izraženog južnog strujanja povukla je u zapadnu Europu velike količine saharskog pijeska.

DHMZ je jučer najavio da će daljnje premještanje ciklone prema istoku, kao i sveukupno strujanje nad Europom, pogodovati transportu pijeska i u naše krajeve, što se danas i dogodilo.

Saharska prašina nad Hrvatskom

“Većina saharskog pijeska povučenog u više slojeve atmosfere nad Alžirom ovih dana taložit će se u zapadnoj, sjevernoj i centralnoj Europi. Zato se u tim krajevima lokalno i povremeno očekuje povećana koncentracija lebdećih čestica, a u najvišim predjelima Alpi saharski pijesak već boja snijeg u karakterističnu crvenkastu boju”, navodi se u DHMZ-ovom priopćenju.

vezana vijest

“U našim krajevima sloj čestica iz Sahare u manjoj mjeri nalazi se trenutno u višim slojevima atmosfere, no ne očekuje se znatno povećanje onečišćenja lebdećim česticama u prizemnom sloju, obzirom da će naši krajevi idućih dana biti pod utjecajem polja visokog tlaka i znatnog provjetravanja (bura). U srijedu je još nad Hrvatskom zbog pijeska u atmosferi nebo bilo mutno i žućkasto, kao posljedica loma i odbijanja bijele sunčeve svjetlosti na sitnim česticama”, navodi se dalje, uz upozorenje da bi kiša mogla ostaviti prljave tragove na površinama na zemlji.

Prognoza rasprostiranja i prostorni obuhvat područja koje zahvaća pustinjski pijesak od 14. do 19. ožujka 2022. može se pratiti u DHMZ-ovoj animaciji na vrhu članka.