Digla se bura zbog ravnatelja KBC-a: “Nije prvi put da se propisi prilagođavaju kandidatima HDZ-a”

Vijesti 04. tra 202407:01 0 komentara

Oporba proziva HDZ zbog zakašnjele reforme zdravstva - pokrenute baš u godini pred izbore.

Iz HDZ-a kažu da reforme ne idu preko noći, iako su na vlasti osam godina.

“Imali smo covid pandemiju nezapamćenu u modernoj civilizaciji, potres i napravili smo povijesnu obnovu zagrebačkih bolnica i obnovu zdravstvenih ustanova u Sisačko-moslavačkoj županiji”, rekao je Tomislav Dulibić iz HDZ-a.

SDP-ov Kolarić obećava da će Rijeke pravde donijeti zdravstvo svima, ne samo bogatima.

“Ako ovako preko HZZO-a ljudi idu u privatne ustanove, to će jedno vrijeme funkcionirati. Kasnije će privatne ustanove podići cijene koje će biti više od HZZO-ovih i onda ćete imati situaciju kad ste bolesni da se nećete moći liječiti ako nemate dovoljno novca”, kaže Branko Kolarić iz SDP-a.

“Pet minuta pred izbore kupe jedan aparat”

“Kad pet minuta pred izbore kupe jedan aparat, srede zidove i kažu evo spremni smo za reformu. Jedino što rade u zdravstvu je da ga koriste kao svoj resurs pri čemu one grane koje su izrazito lukrativne poput onkologije prepuštaju privatnicima”, Ivana Kekin iz Možemo.

I Most želi zaustaviti politizaciju zdravstva.

“Neće više biti moguće dopustiti politici da provodi svoje prljave klijentelističke ciljeve u javnom zdravstvu”, istaknuo je Ivan Bekavac iz Mosta.

Obećanja lijepo zvuče. Ali sve su to prazne riječi, smatra predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

“U vrlo velikom proračunu RH za obiteljsku medicinu izdvaja se manje od 3 posto, otprilike 2,5 posto sredstava, za nas od kojih se očekuje da rješavamo 80 posto zdravstvenih zahtjeva stanovništva”, kazala je Nataša Ban Toskić, predsjednica KOHOM-a.

Samo prošle godine iz Hrvatske je otišlo 150 liječnika.

“Imamo nekakav sustav vrednovanja rada liječnika gdje se gleda po tome koliko je netko obavio aktivnosti poput ambulantnih pregleda i slično, a to samo po sebi ne jamči kvalitetu rada”, objasnila je Lada Zibar iz Hrvatske liječničke komore.

“Nije prvi put da se propisi prilagođavaju kandidatima HDZ-a”

A da je hrvatski zdravstveni sustav u najmanju ruku neobičan, svjedoči i priča o starom-novom ravnatelju KBC Zagreb Anti Ćorušiću. Po statutu bolnice nije mogao dobiti novi mandat zbog najmanje dva razloga: Pravomoćno je disciplinski kažnjen zbog odavanje liječničke tajne i izgubio je status profesora. No, onda je Upravno vijeće, a na čijem je čelu supruga ministra Marka Primorca te uvjete – izbacilo.

“To je u svakom slučaju jedan neobičan potez koji je povuklo Upravno vijeće, ali i ministar koji je dao suglasnost na taj novi statut”, objasnio je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

“Nije prvi put da se propisi prilagođavaju kandidatima HDZ-a. Nadam se da je zadnji. Ravnatelj KBC-a Zagreb treba biti čovjek koji je kompetentan, pošten odgovoran i bez mrlje u karijeri. Za takve se ne trebaju mijenjati statuti”, pojasnio je Bekavac.

“Tipično HDZ-ov način”

“Zar to nije tako tipično HDZ-ov način? Staviš ženu ministra u Upravno vijeće, onda promijeniš statut i onda izabereš i onda opet stranka izabere put. Evo stranka nam je opet izabrala put”, rekla je Kekin.

A kako to obično biva, suprug uvijek posljednji sazna. Ili čak ne sazna uopće.

“Ja o tome ne znam apsolutno ništa! Mi ne pričamo kući je li netko draftirao iz stručnih službi, možda je”, kazao je Marko Primorac, ministar financija.

Ministar se ljuti, misli da ga ovo pitamo samo zbog izbora. Ali da se statut nije mijenjao na ovakav način, ne bi bilo ni pitanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!