Đikić za N1: Odluka Stožera je kao da vatrenu stihiju gasite dječjim špricama

Vijesti 27. lis 202113:29 > 13:35 8 komentara
Petar Glebov/PIXSELL

Epidemija koronavirusa bukti u našoj zemlji. Samo danas imamo čak 4.571 novi slučaj zaraze, a preminulo je 26 osoba. Za komentar ovakve epidemiološke situacije pitali smo znanstvenika Ivana Đikića. Komentirao je i izjavu ministra zdravstva da je "ključ u rukama građana".

“Trenutačna situacija u Hrvatskoj je opasna za zdravlje građana i ozbiljna za gospodarstvo, školovanje i život građana, posebno tijekom jeseni i zime. Ta opasnost će trajati dok god se budemo ovako neodgovorno ponašali, omalovažavali opasnosti i dok god Stožer ne preuzme odgovornost, poveća procijepljenost i uvede pravilne mjere na vrijeme i počne slati jasne poruke građanima. Ovaj četvrti val odnijet će dosta veliki broj umrlih u Hrvatskoj, i predstavljat će opasnost i za produženje u zimske mjesece ili u pojavu petog vala”, navodi za N1 znanstvenik Ivan Đikić.

VEZANE VIJESTI

Smatra da su građani zbunjeni te da je očigledno da su izgubili povjerenje u Stožer i Vladu.

“Imamo nejasne odluke Stožera i obećanja o nekim smjernicama, ali bez jasnih poteza Vlade, prikrivajući samu ozbiljnost situacije. Odluka Stožera da se zatvaraju škole na način kako je obavljeno jučer je među gorim odlukama koje su donijeli u borbi protiv ove pandemije, gora je čak i od odluke da se uvedu propusnice za kretanje među županijama pred Božić prošle godine koja nije polučila nikakv uspjeh i prekinuta je nakon tjedan dana”, kaže Ivan Đikić za N1.

Ključ nije u rukama građana, nego Vlade

“Problem je Stožera da premijer tvrdi da neće donositi nikakve nepopularne odluke, pa Stožer onda odugovlači i relativiziraju se ozbiljna upozorenja o opasnoj oluji širenja cirusa. Činjenice da je toliki postotak pozitivnih među testiranima je alarm za bilo kojeg epidemiologa i ne bismo si smjeli dopsutiti da dođemo do stanja takvog proširenog i opasnog širenja virusa unutar populacije. Kada virus potpuno izbjegne kontroli onda se donose ovakve nejasne odluke koje zasigurno neće prekinuti ciklus širenja. To je kao kada idete gasiti ozbiljnu vatrenu stihiju dječjim špricama, a ne profesionalnim kanaderima. Jasno je da će u takvim uvjetima vatra odnijeti ogromne živote. Stoga bih korigirao ministra Beroša. Ključ borbe protiv ove pandemije nije u rukama građana nego je i ključ i odgovornost u rukama Vlade RH”, govori znanstvenik.

Ivan Đikić nadalje za N1 navodi da se kod stanja brzog širenja i visokog titra virusa u populaciji, virus češće i brže prebacuje i na mlade “koji sada obolijevaju s težim simptomima. Također, i osobe koje su cijepljene, a izlozene toliko viskim dozama virusa, su također ugrožene jer ih njihov imunološki sustav ne može dovoljno zaštititi”.

Znanstvenik zaključno smatra da je neophodno da Vlada preuzme odgovornost, pokrene nove programe i značajno poveća procijepljenost populacije preko 60% do kraja godine.

“Inače će nam i početak 2022. biti vrlo neizvjestan s velikim brojem umrlih”, rekao je Ivan Đikić za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.