DIP pregledao glasačke listiće: Miletić postaje Istarski župan, oglasio se Ferić

Vijesti 05. lip 202119:57 > 21:48 4 komentara
boris miletić
Srecko Niketic/PIXSELL

IDS-ov kandidat za istarskog župana Boris Miletić i službeno je novi župan Istarske županije, odlučio je Državno izborno povjerenstvo u subotu nakon trosatnog vijećanja, samo ne više s 54, nego s 40 glasova razlike, a novi župan istaknuo je kako je tom odlukom DIP potvrdio volju birača.

“IDS je osvojio županiju, osvojili smo apsolutnu većinu 23 od 41 vijećnika županijske skupštine. Osvojili smo pet gradova u prvom krugu i 13 općina. Pobijedili smo u utrci za istarskog župana. Pobijedili smo i kao koalicijski partner sa SDP-om u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. IDS je i dalje, nakon 30 godina najjača stranka u Istri” – poručio je Boris Miletić u izjavi za Hinu dodavši kako s druge strane “rezultati pokazuju da se vremena mijenjaju”.

PROČITAJTE JOŠ

“Na nama je da prihvatimo promjene i da se prilagodimo. Sigurno je da ćemo iz ovog izaći još jači. DIP je današnjom konačnom odlukom potvrdio volju birača. Imam puno povjerenje u izborne institucije i nisam za razliku od druge strane htio ni na koji način vršiti pritisak na izborna tijela. Sad kad je izborni proces završen, vrijeme je da se okrenemo životnim pitanjim”, istaknuo je Miletić zahvalivši se građanima Istre na ukazanom povjenjenju.

“Kao sto sam i rekao, bit ću župan koji će surađivati sa svima koji žele da Istra bude još jača i razvijenija. Moje srce kuca za Istru” – zaključio je Miletić.

Danijel Ferić: Pozorno proučavamo rješenje DIP-a

SDP-ov kandidat za istarskoga župana Danijel Ferić izjavio je pak za Hinu kako s pravnim timom pozorno proučavaju rješenje DIP-a.

“Nedvojbeno je DIP priznao da je bilo nepravilnosti u izbornom procesu na moju štetu. Prigovor Ustavnom sudu je izvjesna opcija jer je očito kontaminiran izborni proces za župana u Istri i to poglavito u sredinama gdje su IDS-ovi gradonačelnici i načelnici” ustvrdio je Ferić.

Za nedjelju ujutro najavio je konferenciju za medije zajedno s predsjednikom istarskoga SDP-a Vilijem Bassaneseom i saborskom zastupnicom Sanjom Radolović . Tema konferencije bit će “Rješenje DIP-a na upućeni prigovor na izborni rezultat za župana u drugom krugu netom održanih lokalnih izbora”.

PROČITAJTE JOŠ

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske utvrdilo je da je u drugom krugu glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije važećih listića bilo 52.574 odnosno 96,24 posto, da je nevažećih listića bilo 2056 odnosno 3,76 posto. Kandidat IDS-a, ISU-a i Zelenog saveza – Zeleni, Boris Miletić dobio je 26.308 glasova, a kandidat SDP-a Danijel Ferić 26.268 glasova.

Iz Povjerenstva navode kako shodno tome ostaje na snazi točka III. Odluke Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije o rezultatima drugoga kruga glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije provedenoga 30. svibnja kojom je za župana Istarske županije izabran Boris Miletić a za zamjenika župana Tulio Demetlika.

Kako napominju iz DIP-a, Ferićev zahtjev za provjerom cjelokupnog izbornog materijala u preostalih 30 općinskih i gradskih izbornih povjerenstava na području Istarske županije odbija se kao neosnovan

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare