DIP objavio biračka mjesta za EU izbore, građani će moći glasati na više od 6.500 mjesta

Vijesti 04. svi 202407:14 0 komentara
Aris Oikonomou / AFP

Za 12 zastupnika koji će ih predstavljati u Europskom parlamentu, hrvatski će birači u nedjelju, 9. lipnja u Hrvatskoj moći glasovati na 6.651 biračkih mjesta, na dvjestotinjak mjesta više nego prije pet godina.

Adresar biračkih mjesta s pripadajućim područjem objavljen je na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Glasuje se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Birač s prebivalištem u Hrvatskoj, koji će se na izbornu nedjelju zateći izvan svog prebivališta ili u inozemstvu, također će moći glasovati, uvjet je da do 29. svibnja nadležnom upravnom tijelu županije ili Grada Zagreba podnese zahtjev za privremeni upis , prethodnu registraciju, odnosno za potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda).

Tu potvrdu može zatražiti u nadležnom upravnom tijelu kod kojeg je upisan u registar birača, bez da navede mjesto u kojemu će biti na izborni dan, a temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Hrvatskoj ili u inozemstvu.

Privremeni upis tražit će ako zna mjesto u Hrvatskoj u kojemu će se, izvan svog prebivališta, zateći na izbornu nedjelju, a ako će glasovati u inozemstvu, zatražit će prethodnu registraciju.

Lokacije biračkih mjesta

U spomenutoj brojci biračkih mjesta, redovnih je 6. 538, a posebnih, dakle onih na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, pomorci, zatvorenici i birači u ustanovama socijalne skrbi, 113.

Lokacije biračkih mjesta za europske izbore, u pravilu su iste kao i na nedavno održanim parlamentarnim izborima.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih europarlamentaraca bira se i u inozemstvu, na biračkim mjestima koja će uskoro biti određena.

Prije pet godina birani su u 46 država, na 119 biračkih mjesta.

Za razliku od parlamentarnih izbora, na kojima su zastupnici birani u 12 jedinica, na europskim se cijela Hrvatska, uključujući i birače dijaspore, tretira kao jedna izborna jedinica. Razlika je i tome što se na parlamentarnim izborima u inozemstvu glasuje dva dana, a na europskim, jedan dan.

Na lipanjskim izborima za naklonost birača natjecat će se 25 lista, osam manje nego prije pet godina, 23 liste su stranačke, dvije kandidacijske liste grupe birača, na listama su imena 300 kandidata.

Birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred samo jedne od predloženih lista, a na odabranoj može zaokružiti i redni broj ispred imena i prezimena kandidata kojeg želi vidjeti u Europskom parlamentu, odnosno dati mu preferencijalni glas.

Hrvatske europarlamentarce mogu birati i državljani druge države članice EU s prebivalištem ili boravištem u Hrvatskoj. Uvjet je da do 9. svibnja zatraže da ih se upiše u hrvatski Registar birača.

Prema dostupnim podacima, na prošlim europskim izborima takvih je birača bilo samo 13, dok je hrvatskih državljana koji su se prijavili da će glasovati za kandidate države članice u kojoj žive, bilo gotovo 10. 300.

Izbori u lipnju bit će četvrti europski izbori za Hrvatsku. Prvi su održani 14. travnja 2013. godine, prije službenog ulaska u EU, 1. srpnja te godine. Tada je birano 12 zastupnika, a mandat im je trajao samo godinu jer su se iduće, 2014. godine održavali redovni europski izbori. Posljednji europski izbori održani su u svibnju 2019. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!