Direktor Čistoće: Najprije idu opomene. Prve kazne moguće u ponedjeljak

Vijesti 30. ruj 202218:49 0 komentara
N1

U subotu počinje toliko najavljivan novi model razvrstavanja otpada u Zagrebu. No unatoč tome, infrastruktura nije ni približno spremna. U centru grada postoji tek jedan podzemni spremnik, a izvan njega nije sagrađen niti jedan tipizirani spremnik za kontejnere. No realnost od sutra su ZG vrećice. Naime, jedino će se u njih moći odlagati komunalni miješani otpad. U centru će vrlo brzo krenuti i kažnjavanje, najavljuje gradonačelnik. Gost Dnevnika bio je direktor Čistoće Davor Vić koji poručuje da je sustav spreman.

“Sustav je spreman. Određenih uodavanja će biti jer sustav podrazumijeva 400.000 korisnika i operativno 1500 radnika Čistoće. Kroz vrijeme će se prilagođavati, ali temelji su napravljeni, sad krećemo u operativni dio koji bi trebao omogućiti održivije gospodarenje otpada u Zagrebu”, rekao je Vić.

VEZANE VIJESTI

“Tek u srpnju prošle godine je donesen novi zakon temeljem kojeg smo mogli napraviti ove promjene. U godinu dana smo napravili makiasimum. Koristit će se i postojeća infrastruktura, ali na zdraviji način. Jedan od osnovnih temelja sustava je da će korisnici morati staviti spremnike na mjesta gdje ih samo oni mogu koristiti. Tu je edukacija, informiranje, sustav naplate koji potiče razdvajanje. I ono što je predviđeno i o čemu se možda previše priča – kazne”, dodao je Vić.

Što se tiče kažnjavanja, ono će se, kaže Vić, provoditi sukladno tome koliko je sustav u tom dijelu grada spreman. “Ako smo rekli da 1. 10. krećemo s centrom, nakon jednog dana i edukacije normalno je da se krene s kaznama. Prve kazne su moguće u ponedjeljak. Ako se na javnoj površini nađe nešto dugo, ti korisnici će prvo biti upozoreni, a ako se ponovi, kažnjeni.”

“U početku ćemo educirati. Spremnici će dobivati žute kartone, a tek nakon toga kazne”, dodao je.

Na pitanje hoće li se zaista otvarati vrećice i provjeravati, odgovara: “I toga će morati biti.

Što se tiče žutih i smeđih vrećica, njihova podjela kreće od sutra, a ako ih žele ranije, građani ih mogu podići u službi Holdinga u Vukovarskoj.

“Vjerujem da će se građani aktivirati i da će to ići. Vjerujem da do kraja godine neće biti osobe koja neće bit upoznata sa sustavom i da će većina ljudi vidjeti njegove prednosti i prihvatiti ga”, zaključuje Vić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!