Blaženka Divjak: Suradnja s HDZ-om je bila teška

Vijesti 07. ruj 202211:34 0 komentara
N1

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je za N1 Studio uživo novu školsku godinu te stanje u obrazovnom sustavu.

Poslije rata bilježi se stagnacija pa onda i pad učenika. Oko 15 tisuća učenika je manje u posljednjih pet godina, kaže Divjak o sve manjem broju učenika u školama.

vezana vijest

Navodi kako je to, između ostalog, dio društvenog utjecaja i trendova kretanja radne snage.

U Hrvatskoj je 1300 matičnih škola i oko 1100 područnih škola, dodaje i kaže da nema puno velikih škola, oko 10 s više od 1000 učenika u cijeloj državi.  “Manje sredine ne žele da se škole zatvore jer to znači nove demografske rizike”, ističe.

Navodi kako rješanja tehnoloških viškova postoje. “Podizanjem kvalitete cjelodnevne nastave može se kompenzirati višak”, tvrdi Divjak.

Komentirala je i obnovu škola rekavši kako ima puno škola u koje treba dalje ulagati, ne samo infrastrukturno. Ne može se, kako kaže, ostati na opremi koja je kupljena prije tri do četiri godine ako se želi ići u korak s vremenom.

“Nedostaje akcije, ne može se stalno biti u zapećku”

Osvrnula se na rad ministra Radovana Fuchsa.

“Svjesna sam da je taj posao vrlo zahtjevan, ali ono što vidim je da se pokušavaju nastaviti neki infrastrukturni projekti koji smo mi počeli, ali ono što mi nedostaje u njihovom radu je akcija. Ne može se stalno biti u zapećku, reakcije kasne. Ili je ekipa preslaba ili se udovoljava onima koji su prije mislili da mi idemo prebrzo”, smatra Divjak.

Dodaje kako je teško predviđati što će se dogoditi, ali treba imati jasne ciljeve – da do 2030. godine škole rade u jednoj smjeni, da to bude organiziran rad i život u školi, da se učenici pripreme za rad u novom okruženju,… “To su sve teme o kojima treba govoriti i napraviti realne ciljeve”, poručila je.

Na pitanje koliko je teško surađivati s HDZ-om rekla je kako ima dojam da je previše šutnje koalicijskih partnera, to je loše za stranke koji su manjinski partneri jer postaju nevidljive, smatra.

“Stalno smo vodili neke bitke. Mislim da je javnost bila svjesna da se borimo za ciljeve u obrazovanju. Suradnja s HDZ-om je bila teška. Za sve što sam htjela napraviti uvijek sam imala dva koraka koja sam prvo trebala napraviti. Prvo je bilo probiti se unutar vladajuće opozicije, a onda u Saboru. Nije mi bilo lako, ali ne očekujete da bude lako već da ostvarite svoj cilj”, istaknula je bivša ministrica Blaženka Divjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!