Djeca s Banije besplatno ljetuju u Splitu: Mališani su jedva dočekali dolazak…

Vijesti 13. srp 202218:37 > 18:44 0 komentara
Image by Tatyana Kazakova from Pixabay

Oko 660 učenika svih četvrtih razreda osnovnih škola iz potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije u dva će termina ovog ljeta po tjedan dana besplatno ljetovati u Splitu, a prva skupina doputovala je u srijedu.

Besplatno ljetovanje rezultat je dogovora sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka s njegovim splitsko-dalmatinskim kolegom Blaženkom Bobanom još potkraj prošle godine.

Učenike i njihove pratitelje dočekala su u Splitu dvojica župana, pri čemu im je Ivan Celjak predao prigodne darove, a županu Blaženku Bobanu dao je zahvalnicu za svesrdnu pomoć i suradnju.

Prema dogovoru, Sisačko-moslavačka županija snosi troškove prijevoza do Splita i nazad za sve učenike, njihove pratitelje, učitelje i medicinsko osoblje te troškove pratnje.

Učenici će biti smješteni u Učeničkom domu i Ženskome đačkom domu u Splitu, a tijekom ljetovanja domaćin im je omogućio smještaj i puni pansion te bogat sportski, kulturni i zabavni program. Osim kupanja na Bačvicama i plaži Bene, predviđeni su mnogi izleti, posjeti kulturno-povijesnim ustanovama i razgledavanje grada.

Splitsko-dalmatinski župan Boban srdačno je dočekao male goste, podsjećajući kako je do sada sličan projekt organiziran za male Vukovarce, a sada se proširuje i na druge županije.

“Naime, u ovoj situaciji, mnoga djeca nisu u mogućnosti da za cijelog školovanja vide more. Na nama je moralna obveza da im izađemo u susret i da oni sudjeluju u čarima ljepota turizma na Jadranskom moru. Zbog toga sam jako sretan i ponosan. Nadam se da će im boravak biti ugodan. Čovjek se osjeća ispunjen i sretan kada nekome može pomoći”, rekao je Boban.

Zahvaljujući županu Bobanu na takvoj pomoći, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je istaknuo kako su djeca i njihovi roditelji sretni što im je omogućeno ljetovanje na moru.

“Mališani su jedva dočekali da stignu u Split. Osim uživanja u prekrasnom gradu, u vremenu i moru, omogućen im je i nezaboravan sadržaj boravka. Moram priznati da smo i mi uzbuđeni kada vidimo iskrenu dječju radost. Iskoristio bih ovu prigodu i zahvalio kolegi Blaženku Bobanu i njegovom timu, koji su zaista izvrsno organizirali ovo ljetovanje za više od 600 djece s područja Sisačko-moslavačke županije”, rekao je Celjak.

Zahvalio je i svim volonterima koji su uključeni u taj projekt suradnje dviju županija.

Dvojici župana zahvalila je i učiteljica Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji Ljiljana Sigur.

“Hvala svima koji su sudjelovali u ovoj velikoj akciji i organizaciji. Hvala im na trudu, volji i ljubavi prema našoj djeci koja dolaze s područja koja su stradala u potresu. Djeci će ovo biti nezaboravno ljetovanje”, rekla je ona.

Danas je doputovala skupina od 403 učenika iz 17 osnovnih škola Siska, Petrinje, Gore, Gvozda, Dvora, Hrvatske Kostajnice, Mečenčana, Lekenika, Hrvatske Dubice, Ludine, Jasenovca, Lipovljana i Kutine.

U drugom terminu, od 20. do 25. srpnja na ljetovanje će skupina od 261 učenika i 31 pratitelja iz 11 osnovnih škola Siska, Gline, Topuskog, Sunje, Popovače, Banove Jaruge, Novske, Budaševa, Topolovca i Gušća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!