Djeca u Petrinji ni osam mjeseci od potresa nemaju sigurnosne koridore do škola

Vijesti 01. ruj 202109:22 2 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

Idućeg tjedna počinje nova školska godina, a za učenike iz Srednje škole Petrinja i I. osnovne škole, kako se sada čini bit će prilično izazovna.

Srednja škola Petrinja i I. osnovna škola Petrinja oštećene su u potresu te nisu za uporabu, dok se u druge dvije škole – Osnovnoj školi Mate Lovraka i Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića – nastava može održavati.

Ali sigurnosni koridori kojim bi se djeca trebala kretati do njih još nisu napravljeni iako nastava počinje idućeg tjedna, a od potresa je prošlo 30-ak tjedana.

Prije tjedan dana inicijativa građana Petrinjsko proljeće održalo je sastanak s gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes, državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Tomislavom Mihotićem, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordanom Hanžekom i načelnikom Stožera CZ Grada Petrinje Zvonimirom Ljubičićem, a na kojem se potegnulo pitanje sigurnosnih koridora za učenike.

Marta Kalfić iz Petrinjskog proljeća za RTL.hr je rekla kako inicijativa još od veljače inzistira na sigurnosnim koridorima.

“Oni su gorući problem u gradu. Školska godina počinje za šest dana, a u gradu nisu osigurani uvjeti za siguran prolazak učenika do škole. Petrinja je ostala bez jedne srednje i jedne osnovne škole. Postignut je dogovor gdje će se učenici smjestiti, no ostao je problem sigurnosnih koridora. Na sastanku s gradonačelnicom dobili smo obećanje kako će se do početka nastave osigurati sigurnosni koridori, ali za nas je to bio ambiciozan plan jer smo se bojali zbog prijašnjih obećanja koja nisu ispunjena da se neće ispuniti i ovo”, objašnjava Kalfić.

Kaže kako bi sigurnosni koridori trebali biti postavljeni u Turkulinovoj ulici, Gajevoj ulici, Gupčevoj i Radićevoj ulici. “To su pravci gdje bi djeca mogla doći sigurno do škole”, tvrdi Kalfić.

Kaže i kako im je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Petrinje kazao da je mapa sigurnosnih koridora izrađena te da su označena mjesta na koji će oni biti postavljeni.

Načelnik Ljubičić kazao je pak da s projektantom obilazi grad te da se na sigurnosnim koridorima radi. “U Turkulinovoj se danas kreću raditi tuneli. Hoće li oni biti gotovi do ponedjeljka, to ne mogu garantirati. Tog posla prihvatio sam se prije pet dana sa statičarem iz Petrinje Alenom Kadićem i njegovim kolegom Kusalecom iz Zagreba. Obišli smo sve lokacije, a projektanti slikaju svaku kuću”, kazao je.

Istaknuo je i da su skele krenule postavljati, a ako ne budu gotove do ponedjeljka tražit će da se nastava održi online. Kazao je i da se roditelji moraju uključiti i djecu uputiti kuda i kako da se kreću. Ljubičić je objasnio da će koridori biti postavljeni tako da će na jednoj strani ulici biti postavljene skele, dok će druga strana ulice biti zatvorena.

Sigurnosni koridori će, objašnjava, biti postavljeni u Turkulinovoj, Radićevoj, Gupčevoj i Gajevoj ulici, te u dijelu Nazorove i Filipovićeve ulice. “Nazorova ulica u centru grada se neće otvoriti jer ljudi ne daju suglasnost za uklanjanje opasnih gornjih katova. Napravit ćemo alternativne rute”, kazao je.

Iz Grada Petrinje odgovorili su da su radovi na sigurnosnim koridorima počeli i bit će gotovi u najskorijem mogućem roku. Isto potvrđuje i Mladen Pavić, glasnogovornik Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa. “Sigurnosni koridori bit će riješeni ovaj tjedan”, tvrdi Pavić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.