Do obnove crkve u Žažini vjerski obredi u montažnom objektu

Vijesti 19. ruj 202116:46
Potres
Izvor: N1, Ilustracija

U potresu na području Sisačke biskupije stradalo je 30 župnih crkvi, od kojih ih je tek nekoliko vraćeno u funkciju.

Kako bi se mogli obavljati vjerski obredi, biskupija je izgradila 14 montažnih objekata, koji se postupno stavlju u funkciju.Tako je danas biskup Vlado Košić služio misno slavlje u privremenom bogoslužnom prostoru župe Žažina, tijekom kojeg je taj novi prostor i blagoslovio.

U koncelebraciji je bio domaći župnik vlč. Ilija Piličić koji je pozdravio biskupa i zahvalio mu na svemu što on osobno i biskupija čine za tu župnu zajednicu teško stradalu u potresu.

Biskup Košić je napomenuo kako je prošle nedjelje sudjelovao na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu u Budimpešti, kako bi osobno zahvalio Mađarima na odluci da financiraju obnovu teško oštećene crkve u Žažini.

U nastavku je napomenuo kako u vrijeme dok se crkve na obnove, treba izgrađivati živu Crkvu.

“Mi smo ta živa Crkva i zato ove nedjelje koje su pred nama želim utvrditi tu našu zajednicu kako bismo svi zajedno išli Kristovim putem, kako nas on uči, da bismo bili njegovi učenici. Mogli bismo reći da su ove nedjelje kroz godinu Isusova škola, kako je to znao reći fra Bonaventura Duda.”

Mi smo, istaknuo je biskup, “zapravo učenici Kristovi cijeli naš život, a kako ćemo znati što Isus od nas želi? Tako da čitamo Božju Riječ i da o njoj razmišljamo”.

Mi svake nedjelje čitamo Božju Riječ da bismo se duhovno hranili tim blagom koje nas može izgraditi da budemo dobri Isusovi učenici. Ovu sam pastoralnu godinu u biskupiji proglasio Godinom Božje Riječi. Želja nam je da tu Božju Riječ još više razmatramo i po njoj živimo i zato bi bilo dobro da svaka obitelj ima Bibliju, da se ona čita, o pročitanom razmišlja i moli“, poručio je biskup Košić.

Inače, crkva sv Nikole u Žažini, teško je oštećena za prvoga razornog potresa. Četvero mještana, neposredno nakon potresa razgledavalo je crkvu, a kada je došlo do novog urušavanja, uspjeli su pobjeći, ali je pritom smrtno stradao orguljaš, kojeg je poklopio urušeni strop sa zvonikom. Obavezu da će u sklopu humanitarne pomoći obnoviti crkvu, najavila je Mađarska.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar