Dobar posao ministra Grlića-Radmana: “Narodu pobijene svinje, a on puni ionako prepune džepove”

Pixabay/Zeljko Hladika/PIXSELL

Zbog pojave afričke svinjske gripe provodi se eutanazija životinja kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti.

Iz Ministarstva poljoprivrede za N1 su potvrdili da “zbrinjavanje usmrćenih svinja provodi tvrtka Agroproteinka koja jedina u RH ima odobreni objekt za preradu nusproizvoda životinjskog podrijetla za materijal kategorije 1 i 2. To znači da se usmrćene svinje prerađuju metodom sterilizacije pod tlakom (temperatura 133°C, apsolutni tlak od 3 bara, minimalno 20 minuta bez prekida). Nastalo mesno-koštano brašno naknadno se spaljuje, a dobivena mast se koristi u tehničke svrhe ili u obnovljivim izvorima energije”.

“Naime dana 25. rujna 2017. godine, u skladu sa Zakonom o koncesijama Ministarstvo poljoprivrede provelo je otvoreni postupak dodjele koncesije za obavljanje predmetnih gore navedenih poslova, objavom Obavijesti o namjeri davanja koncesije u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske.

Po provedenom postupku utvrđeno je da je ponuda ponuditelja Agroproteinka d.d. iz Sesvetskog Kraljevca, Strojarska cesta 11, u skladu s uvjetima iz dokumentacije za nadmetanje i prema kriterijima za odabir ponude ocijenjena prihvatljivom i bila je jednina tvrtka koja se javila na nadmetanje.

S obzirom na navedeno Ministarstvo poljoprivrede je u prosincu 2017. g. sklopilo ugovor o koncesiji za obavljanje poslova sakupljanja, prerade i uklanjanja nusproizvoda životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi kategorije 1 i kategorije 2, s tvrtkom Agroproteinka d.d., na rok od 10 godina”, kazali su iz ministarstva u odgovoru za N1.

Ministar ima udio

Prema javno dostupnim informacijama vidljivo je da je tvrtka Agroproteinka u suvlasništvu ministra vanjskih poslova Gordana Grlića-Radmana koji ima 20 posto vlasništva u ovoj tvrtki.

Osim ministra, na popisu dioničara u ovoj tvrtki su i njegov brat Ivica Grlić-Radman (20,57 posto) te sestra Irena Bubalo koja ima 20,56 posto vlasništva, a i članica je Nadzornog odbora.

Ove je informacije komentirao i sinjski gradonačelnik Miro Bulj. “Što mislite u čijem je vlasništvu firma koja je eutanizirala 12.200 svinja u Vukovarsko-srijemskoj županiji?”

U drugoj objavi na Facebooku, Bulj je naveo da je Agroproteinka u vlasništvu spomenutog ministra Grlića-Radmana.

“Narodu pobijene svinje, uništavaju se naši stočari, uvozni lobi trlja ruke, a veseljak sa slike dodatno napunio ionako prepune džepove.

Sve naravno uz blagoslov briselskog potrčka koji zahvaljući narodu koji ne izlazi na izbore ostaje na vlasti i nastavlja uništavati Hrvatsku.

#Podijeli da cijela Hrvatska vidi tko zarađuje na patnji naše Slavonije koja je toliko pretrpjela za slobodu naše Hrvatske!”, objavio je Bulj na Facebooku.

Agroproteinka: Ministar prodao udjel

Iz Agroproteinke su pak za N1 potvrdili da je ministar imao udio u tvrtki, ali i da više nema nikakve veze s njom.

“Do imenovanja ministrom vanjskih poslova i europskih integracija u tvrtki je imao udjel od 20 posto, što je odmah po imenovanju prebačeno na upravljanje odvjetničkom društvu i nije uključen u poslovanje tvrtke. Nikada nije bio zaposlen niti na bilo koji drugi način angažiran u Agroproteinci”, poručili su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.