Dobili ste sudski poziv? Možda ste žrtva nove internetske prevare

Vijesti 23. svi 202315:07 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Kibernetički kriminal konstantno se razvija kako bi bio korak ispred alata za obranu od njega, no najčešće je ipak ljudski faktor taj koji presudi, kao u najnovijem slučaju phishinga.

Naime, možda ste dobili e-mail s naslovom “Vaš sudski poziv”, pošiljatelja “zaštita.brigada”, “ravnatelj policije” ili “ministarstvo.od.policije” u kojem je kao privitak postavljen dokument sadržaja u kojem se primatelja tereti za razna nedjela.

Navodi se da je pokrenut pravni postupak zbog dječje pornografije, seksualnog uznemiravanja… te da će sve to biti postavljeno u “nacionalni registar seksualnih prijestupnika” te da će “podaci biti proslijeđeni antipedofilskim organizacijama i medijima”.

Na kraju poruke, koju “potpisuju” Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske i Europol, od primatelja se traži odgovor na e-mail adresu navedenu na dnu. I tu je “kvaka”.

N1

Ako bi netko nasjeo i poslao povratnu poruku, automatski bi se našao na svojevrsnoj listi kriminalaca iza ove priče pa bi primao još sličnih prevarantskih poruka i dobio dodatne “informacije” o tome kako se od daljnjeg “progona” zaštititi uplatom novca na određeni račun. Stoga, e-mail ove vrste ili prebacite u neželjenu poštu (spam) ili ostavite tamo.

Inače, phishing je metoda hakerskog napada u kojem se oponaša neka adresa, kako bi djelovala legitimno, a uspješna je ako primatelj ili odgovori na poruku ili klikne na link koji se u njoj nudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!