Dodik izjavio da Srbi trebaju formirati zajedničku državu, odgovor njegovih susjeda nije mu se svidio

Regija 29. lis 202318:06 4 komentara
Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je kako reakcija crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova na njegovu izjavu o jedinstvenoj državi pokazuje da pojedinci u Crnoj Gori smatraju da imaju pravo na volju većine i da je ta većina apriori protiv ujedinjenja.

Podsjetimo, Dodik rekao je u subotu da Srbi u ovom vijeku trebaju “formirati jedinstvenu državu, koju čine Srbija, RS i Crna Gora, demokratskim putem i političkim mjerama, a ne ratom i ostaviti je budućim generacijama”.

Nakon ove izjave priopćenjem su se oglasili iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova navodeći da je ta zemlja nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta europskoj budućnosti, a ne, kako kažu, retrogradnim idejama.

Sada je ponovo reagirao Dodik.

“Bilo bi zanimljivo provjeriti volju građana Crne Gore, ali ne na Lajčakovom, već demokratskom referendumu, čak i u ovom trenutku, a što bi tek takav referendum mogao pokazati za 50 ili 100 godina”, rekao je Dodik odgovarajući na pitanje novinarske agencije Srne o priopćenju MVP-a Crne Gore na njegovu izjavu da Srbi u ovom stoljeću trebaju formirati jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora.

Predsjednik Srpske je naglasio da Srbija, Crna Gora i današnja Republika Srpska imaju iskustvo života u zajedničkoj državi.

“Kada kažem da bi dobro bilo da se u stogodišnji nacionalni plan uključi i mogućnost ponovnog ujedinjenja ne mislim na prisilni akt udruživanja, već na slobodno izraženu volju građana tih država”, rekao je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare