“Trebamo zakonski okvir, pokrenuli smo inicijativu za zabranu ustaških simbola”

Vijesti 23. sij 202110:11 > 11:291 komentar
N1

Predsjednik Zoran Milanović jučer je napustio obilježavanje VRO "Maslenica '93.“, nakon što je doznao da u protokolu sudjeluju i dvije osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja ‘Za dom spremni’. Rada Borić, saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka, istaknula je u Novom danu kako zabrinjava prva izjava premijera, koji je kazao da pred izbora takve provokacije dolaze s lijevog spektra.

“Prije bi trebao vidjeti dolaze li od dijela otpadnika iz HDZ-a… Izrijekom je rekao da takve provokacije dolaze iz lijevoga spektra. Zanimljivo, da bi provokacije sa ‘ZDS-om’, došle iz lijevoga spektra”, rekla je Borić.

VEZANE VIJESTI

“Stalno se govori o interpretacijama. Nije u pitanju samo znakovlje i pozdrav ustaškog režima, vidimo da se na neki način normaliziralo tijekom 30 godina i omalovažavati žrtve, umanjivati njihov broj i patnje…”, dodala je.

Kaže kako smo relativizirali i osnažili upravo ono što ne bismo trebali kao zajednica koja bi trebala biti temeljena na civilizacijskim vrijednostima.

“Zabrinjava da ne možemo donijeti nijednu pravu odluku. Opet smo vratili ustaše i partizane, borim se protiv toga da stalno radimo ravnotežu – koga nam je dosta iz ovog dijela para? Znamo da je antifašistički pokret, zajedno s partizanima, upisao Hrvatsku u pobjednice Drugog svjetskog rata”, govori Rada Borić.

“Moramo početi graditi Hrvatsku bez prijepora”

U Židovskoj općini Zagreb jučer je održan sastanak predstavnika saborskih klubova oko inicijative za izmjenama i dopunama KZ-a vezano uz sankcioniranje promicanja ustaškog režima, znakovlja i pozdrava. Na sastanku nije bio nitko iz Kluba Mosta ni iz Domovinskog pokreta.

VEZANE VIJESTI

Bio je i predstavnik Kluba HDZ-a. “Važno je, i to je po prvi puta, oporba je razgovarala i dogovarala zajedno s opozicijom – HDZ-om i partnerima, što možemo napraviti, koju vrstu zakonskog okvira, da ova priča ode u povijest. Mi moramo početi graditi Hrvatsku bez prijepora, koji nisu niti trebali biti prijepori”, rekla je.

“Kada kolege iz desno desnog spektra govore o ovom događaju, zaboravljaju da je HOS ’93. bio rasformiran, i sami bi mogli pogledati što je o HOS-u govorio predsjednik Tuđman…”, dodaje.

Na jučerašnjem sastanku jednoglasno su se složili da treba ići u izmjene Zakona da bi se nedozvoljeno ustaško znakovlje sankcioniralo. “Prošlo je previše vremena, uvijek se govori o pravom trenutku. Pravi trenutak smo propustili. Dogodila se normalizacija svega onoga što je trebalo biti u ropotarnici povijesti”, poručila je Borić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar