Dokad ćemo plaćati hranu po zamrznutim cijenama?

Vijesti 03. pro 202222:27 0 komentara
Michael Burrows/Pexels/Ilustracija

Početkom rujna ove godine Vlada je odlučila pomoći kućanstvima i gospodarstvu zbog rekordne inflacije s čak 21 milijardu kuna. Riječ je o jesenskom paketu mjera kojim je Vlada ograničila cijenu struje, plina, ali i osnovnih prehrambenih namirnica. Dok potrošači pozdravljaju ovu mjeru, trgovci i proizvođači teško namiruju troškove. Naša reporterka Nataša Vidaković saznala je do kada ćemo plaćati hranu pod zamrznutim cijenama.

Batak, zabatak, cijelo pile… Što kupiti u doba inflacije i divljanja cijena hrane? Da su građani stegnuli remen, zna gospođa Suzana koja već dugi niz godina radi u OPG-u koji se bavi uzgojem i prodajom domaće piletine.

VEZANE VIJESTI

“Manje se filei kupuju, većinom kupuju cijele piceke pa sami prave jer – skupo je”, rekla je prodavačica Suzana Bilić.

Kako bi pomogli građanima u borbi s inflacijom, Vlada je zamrznula cijene osnovnih prehrambenih namirnica, ulja, brašna, šećera, mlijeka, ali i određenih vrsta mesa, miješanog mljevenog mesa, piletine i svinjetine. Mesari kažu da im je ova Vladina mjera učinila više štete nego koristi jer ne mogu namiriti troškove proizvodnje.

Baš kao i OPG s početka priče. Cijena kilograma cijelog pileta zbog Vladinih mjera smije najviše koštati 24 kune i 99 lipa, a to je pet kuna manje od realne cijene, kaže Suzana.

“S obzirom da je otišla električna energija, otišao je benzin, čujte, hrana je sva poskupila, nemoguće je sa time poslovati. To je čisti gubitak. Ali za vid naših mušterija mi još uvijek držimo piliće na toj cijeni dok Vlada ne promijeni mjere”, rekla je.

A mijenjat će ih nakon 31. ožujka iduće godine, prema odgovoru Ministarstva gospodarstva na naš upit. Iako je prvobitno bilo komunicirano da će mjere trajati tri mjeseca od donošenja odluke na sjednici Vlade, one su ipak produljene.

Iz udruge Potrošač najavili su zahtjev Vladi da umjesto cijena 9 osnovnih namirnica, ograniči njih četrdesetak.

“Ovdje definitivno fali tjestenina, riža, mliječni proizvodi, nema nikakvog voća ni povrća, dakle, trebalo bi razmisliti. S mlijekom se, recimo, pogriješilo. Dakle, nas su ljudi zvali jer su mislili da je mlijeko svježe, ali je zapravo trajno mlijeko ograničeno. U Hrvatskoj se više troši svježeg mlijeka, a cijene svježeg mlijeka su jako otišle gore”, rekla je Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

A prema prognozama ekonomskih stručnjaka, inflacija bi se trebala stabilizirati 2024. godine, a do tada nas ne bi trebala iznenaditi nova poskupljenja hrane, ali ni energenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!