Dolenec: Stanovi za stradale u potresu nisu namješteni, oni će biti useljivi

Vijesti 09. ruj 202117:28 > 19:09 0 komentara
N1

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec bila je gošća Newsrooma.

Govoreći o obnovi grada, Dolenec je kazala da se apsolutno mora složiti da obnova ne ide dovoljno brzo.

“Danas je bila na Vladi izmjena programa mjera. Sad je nešto jednostavnija i preciznija dokumentacija. Sad se to ipak dogodilo. To je neki korak u smjeru toga da se neke stvari olakšaju i ubrzaju”, rekla je Dolenec.

VEZANE VIJESTI

Ističe da podržavaju svaku izmjenu Zakona i programa mjera koja će ubrzati obnovu.

“Grad je po različitim osnovama 30 milijuna kuna isplatio građanima nepovratne pomoći. Donesen je zaključak Skupštine prema kojem možemo raspisati natječaj za gradske stanove. Javni poziv ide vrlo skoro.

Radi se o fondu stanova koji su i inače predmetom javnog poziva za socijalnu dodjelu stanova. Treba napomenuti da to nisu namješteni stanovi, oni su spremni za useljenje kad to bude. Vodit ćemo računa da stanovi budu useljivi”, objasnila je Dolenec.

Proračun Grada Zagreba

Izjava da je gradski proračun za 2021. izazvala je žestoke reakcije, a Dolenec kaže da papir svašta trpi.

“Papir svašta trpi. Mislim da je fer reći da je fiktivno napisati proračun u kojem kažete da ćete preko milijardu i 100 milijuna kuna prodati imovine, zato što kad to nacrtate s jedne strane prihodovne, omogućite rashode na drugoj strani, a da pritom nikad ozbiljno to niste planirali. U tom smislu ga vrijedi nazvati fiktivnim. On je omogućio jednu vrstu predizbornog trošenja. To je jedna postavka koja je omogućila veće rashode”, rekla je.

Ističe da je fer reći da su postigli dosta s uštedom od 400 milijuna kuna.

Koje su konkretno uštede u Uredu gradonačelnika?

“Dio toga je već komunicirano. To su stvari kao vozni park koji je smanjen na trećinu, išli smo na smanjenje plaća, smanjili smo naknade za vijećnićka mjesta. Na uredu za prostorno uređenje smo uštedili 160 milijuna kuna. Vrijedi reći da na pozicijama istog tog ureda imate nešto što nije bilo u proračunu, a to su popravci željezničkih pruga koji su iznosili 36 milijuna kuna”, objašnjava.

Dolenec kaže da su već u lipnju od pročelnika tražili da iskažu plan ušteda.

“Moramo voditi računa o tome da je proračuna 2020. je 8 milijardi, a ovaj je planiran na 9,5 milijardi i da je to veliko povećanje. Pred nama je planiranje proračuna za 2022. Ono što smo napravili je da smo centralizirali procese javne nabave.

Sve što je vezano uz EU ide prioritetno da ne ugrozimo nikakva partnerstva, a sve druge nabave idu, ali imaju puno rigoroznije procedure. Možda ne bih izdvajala konkretne primjere, ali postoje situacije gdje se radilo o planiranim aktivnostima koje nisu nužne”, rekla je.

Dolenec ističe da su prihodi grada relativno stabilni.

“Ono što je naša obaveza i odgovornost je da u skladu s tim prihodima planiramo”, veli.

Proračun za 2022. morat će, kaže, biti racionalniji nego 2021.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!