Domac o velikom apsurdu: U Hrvatskoj je nemoguće izgraditi solarnu elektranu

Vijesti 05. lip 202317:58 1 komentar

Posebni savjetnik hrvatskog predsjednika, Julije Domac, gostovao je u Newsroomu i osvrnuo se na situaciju u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP).

Iz koje se hvale razvojem izvora obnovljive energije, kao i općenito smjera u kojem taj segment energetike u Hrvatskoj ide.

“Statistika je neumoljiva, pokazuje se da smo po novim kapacitetima sunčanih elektrana drugi najgori u Europi, što je rezultat slabih investicija i razvoja posljednjih 20 godina. Također, HEP investira male kapacitete, male snage, riječ je o desetak megavata. Zadnja sunčana elektrana ima sedam megavata”, izjavio je Domac pa objasnio što je to “sedam megavata”:

“To je mala elektranica kapaciteta koja ne donosi razliku. Španjolska elektroprivreda razvila je jednu od stotinu megavata, Grčka je prošle godine instalirala tisući megavata, a Njemačka 7000.”

Što u Hrvatskoj usporava ozbiljniji pristup?

“U jednom dijelu imamo političko kadroviranje koje uništava sposobnost energetskih tvrtki i ministarstava, kao i iskoraka. Imamo administraciju koja šest godina ništa nije napravila, preko 500 dana čekamo uredbu koja bi omogućila gradnju novih objekata. Vjerojatno postoji interes zašto se to događa. Novac koji je stigao za dokapitalizaciju zapravo je otišao trgovcima energijom”, kazao je Domac.

Ono što brine je da nitko u Hrvatskoj ne može napraviti solarnu elektranu, osim ako nije na krovu.

“Nema uredbe, ne postoje dozvole i to znači da neki projekti propadaju ili stoje. Ponavljam, čekamo 500 dana na nju. I, nažalost, u HEP-u nema dovoljno kapaciteta da bi se radilo na projektima”, objasnio je predsjednikov savjetnik i pojasnio prepreke koje postavlja država:

“Zbog nedostatnih kapaciteta, ne stigne se u propisanom roku dobiti potrebne dozvole i zato oni propadaju ili stoje.”

Silni su problemi s kojima se suočava HEP i zato postoji opasnost da bi mogao biti privatiziran.

“Osobno, zabrinut sam i nadam se da nitko u visokoj politici ne razmišlja o tome. Jer, imali smo frustrirajuće iskustvo s Inom. Vidimo što se događa, uspon jednog novog Agrokora događa se nauštrb Ine, koji obavlja aktivnosti iz nekad njene domene. To je primjer kako je u energetici sve povezano i jedna loša odluka povlači druge sektore sa sobom”, naglasio je Domac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare