Domac: Sljedeća godina bit će teška i neizvjesna. Ovo još nije viđeno

Vijesti 04. lip 202221:41 > 21:42 0 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

"Pred nama je sigurno jedna neizvjesna i izazovna sezona grijanja, nitko ne može znati koliko će sve još ići gore", rekao je Julije Domac, savjetnik predsjednika Zorana Milanovića za energiju i klimu.

“Međutim nije rješenje isključivo u subvencioniranju cijena fosilnih goriva, nije rješenje u gradnji kapaciteta novih fosilnih goriva, rješenje je za Hrvatsku u jednoj ozbiljnoj, odlučnoj energetskoj strategiji i u jednom oslanjanju na domaće i obnovljive izvore energije”, rekao je predsjednikov savjetnik za Dnevnik Nove TV.

Može li se Hrvatska bolje pozicionirati bolje i osloniti se više na obnovljive izvore energije?

“Hrvatska je ovdje prirodno lider, po prirodnom potencijalu, ali nažalost ne toliko po onome što smo učinili do sad. Mi možemo biti neto izvoznik zelene energije, ali i neto izvoznih znanja u jugoistočnu Europu, pogotovo struke i opreme i sve onoga što nosi jedan takav zeleni razvoj.”

Traže se alternativni pravci za plin, naftu, kada će se situacija normalizirati?

“Teško je reći. Ovo je situacija koja nikada nije viđena. Sljedeća zima i sljedeća godina su teške i neizvjesne, međutim mi kao mala država možemo dosta napraviti i dosta brzo. Ne bi ta kriza trebala trajati predugo, pogotovo ako mi budemo pro aktivni i uspješni u tome što radimo.

Ovo je šansa koju mi možemo iskoristiti. Mi nemamo razloga i nemamo izlike zašto ne bismo ovu šansu iskoristili. Inače ćemo opet biti tu gdje jesmo.”

Što biste vi preporučili ljudima? Struja, plin ili drvo?

“Priča se razlikuje za obiteljske kuće, za višestambene… Bilo bi dobro da uz jedan glavni izvor postoji i neka alternativa da se ova zima može na neki način, uvjetno rečeno, preživjeti kombinirajući možda više izvora energije.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!