DORH pokrenuo istragu zbog smrti 18 korisnika u staračkom domu u Splitu

Vijesti 11. stu 202210:26 1 komentar
koronavirus, covid-19, dom za starije, starije osobe
Marco BERTORELLO / AFP /ILUSTRACIJA

Općinsko državno odvjetništvo u Split otvorilo je istragu protiv tr​i osobe zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi - ​ravnatelja splitskog Doma za starije i nemoćne, glavne medicinske sestre i liječnice u Domu, gdje je tijekom epidemije covida umrlo 18 korisnika.

U priopćenju splitskog Općinskog državnog odvjetništva u petak navodi se kako postoji osnovana sumnja da su “okrivljenici od 11. ožujka 2020., odnosno od proglašenja epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 Odlukom Ministarstva zdravstva RH, do 7. travnja 2020. u Splitu, počinili navedeno kazneno djelo”.

Osnovano se sumnja da su to kazneno djelo počinili prvookrivljeni ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe, drugookrivljenica glavna medicinska sestra u tom Domu i ujedno voditeljica odjela za brigu o zdravlju, pojačanu njegu i rehabilitaciju, te trećeokrivljenica, doktorica opće medicine koja liječi korisnike smještene u domu.

​”​Postoji osnovana sumnja da nisu poduzeli radnje za rano otkrivanje infekcije te nisu pravodobno prijavili nadležnoj epidemiološkoj službi pojavu temperature i drugih simptoma koji su mogli upućivati na infekciju virusom SARS-Cov-2 kod korisnika​, točnije bolesnika s povećanim rizikom obolijevanja​, tog doma u jednom objektu.

​Sumnja ​se i da nisu u potpunosti ograničili kretanje korisnika i djelatnika unutar ustanove, niti su kao članovi navedenog povjerenstva, sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija, imenovali tim za kontrolu bolničkih infekcija​. Tim je to koji svakodnevno provodi, prati i nadzire mjere sprječavanja, suzbijanja i kontrole infekcija povezanih s bolničkom skrbi te nadzire provedbu preporuka, lakomisleno smatrajući kako time neće izazvati opasnost po djelatnike i korisnike doma​”, navedeno je, uz ostalo, u priopćenju ODO-a na službeni internetskim stranicama DORH-a.

Uslijed svih propusta koje je počinilo troje okrivljenika, dodaje ODO, 15 djelatnika i 59 korisnika splitskog Doma zaraženo je virusom covid-19,  od kojih je ​​18​ ​korisnika umrlo zbog komplikacija uzrokovanih ​z​arazom.​

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare