Doznajemo koliko je starijih osuđenika, osim mame HDZ-ovca, izbjeglo zatvor uz pomoć Visokog kaznenog suda

Crna kronika 10. svi 202418:46 2 komentara
Vinka Luetić Herman druga s desna u prvom redu/Marko Lukunic/PIXSELL

Slučaj je specifičan jer je u njemu važnu ulogu imao budući glavni državni odvjetnik RH. Nakon što je više mjeseci provjeravao svoje službene evidencije Visoki kazneni sud RH konačno je odgovorio na upit N1. Mama HDZ-ovca jedina je osoba starije životne dobi koja je uz pomoć Visokog kaznenog suda uspjela izbjeći zatvor.

Vinka Luetić Herman jedina je osoba starija od 75 godina koja je tražila i dobila blažu kaznu od Visokog kaznenog suda nakon što je već bila pravomoćno osuđena na bezuvjetnu zatvorsku kaznu.

Pitali smo to nakon što je otkriven slučaj Vinke Luetić Herman, majke šefa zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana koja je uz pomoć Visokog kaznenog suda izbjegla odlazak u zatvor. Trebala je odslužiti 16 mjeseci zatvorske kazne zbog afere s namještanjem invalidskih mirovina, no Vijeće tog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, koji uskoro preuzima dužnost glavnog državnog odvjetnika, izreklo joj je na kraju uvjetnu osudu – 16 mjeseci zatvora uz rok kušnje od pet godina.

I drugi bi isto prošli

Ivan Turudić objašnjavao je saborskom Odboru za pravosuđe pred kojim je saslušavan tijekom natječaja za šefa DORH-a kako bi svaka osoba visoke životne dobi i lošeg zdravstvenog stanja poput Vinke Luetić Herman dobila jednaku odluku Visokog kaznenog suda.

“Da je bilo riječ o običnoj osobi, bilo bi isto”, rekao je Turudić.

Sada VKS potvrđuje da od 2021. više takvih zahtjeva nije ni bilo. Doduše, od 2021. do 2024. taj je sud odlučivao o 53 zahtjeva za obnovom kaznenog postupka, no niti u jednom se nije radilo o osobi starijoj od 75 godina koja je tražila ublažavanje kazne.

Turudić je pred saborskim Odborom uvjeravao kako uopće nije znao o kome se u konkretnom slučaju radi, odnosno da ublažava kaznu mami moćnog HDZ-ovca.

Objasnio je da je u pitanju bila osoba od 78 godina, da je teško bolesna, a vratila je 68,5 tisuća kuna od ukupno 73.000 kuna koliko ih je morala vratiti državi prema pravomoćnoj presudi. Toliko je, naime, mita primila kao predsjednica povjerenstva HZMO-a koje je određivalo visinu invaliditeta potrebnog za određivanje visine invalidske mirovine.

Kronologija goleme afere

Ova afera otkrivena je još 2011. godine kada je uhićen Drago Rubala, poznati liječnik i radijski voditelj, koji je, kako je utvrđeno tijekom postupka, kao nekadašnji načelnik Odjela medicinskog vještačenja u HZMO-u Područne službe u Zagrebu organizirao seriju malverzacija.

U dogovoru s Ivanom Ostoićem, vještakom varaždinske podružnice – za iznose od 1.000 do 7.500 eura sređivao je mirovine bez obzira jesu li podnositelji zahtjeva imali uvjete za invalidnost. Novac od mita među sobom su dijelili.

USKOK je dokazao da je u tom lancu sudjelovala i Vinka Luetić-Herman.

Je li uvjetna kazna dovoljna?

Inače, Rubala je prvi priznao sve malverzacije u HZMO-u. Vinka Luetić Herman tri godine izbjegavala je odlazak na odsluženje kazne, a kada je zatražila da joj se kazna ublaži izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu ju odbija.

Nakon toga ona ulaže žalbu Visokom kaznenom sudu RH. Vijeće tog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, mijenja joj kaznu u uvjetnu, odnosno Hermanova mama nakon toga više ne mora u zatvor.

“Uvjetnu kaznu smatramo primjerenom kako počiniteljici kaznenog djela, tako i izražavanju društvene osude onoga što je napravila. Ova presuda jača povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, ali i utječe na počinitelja i sve ostale da ne čine kaznena djela”, zaključilo je vijeće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare