Doznajemo nove detalje u slučaju liječnice koja je zlorabila teške lijekove: Tvrdi da ih je davala majci

Crna kronika 13. ruj 202319:20 0 komentara
Pixabay

Iako je državno odvjetništvo tražilo istražni zatvor za 47-godišnju liječnicu koja je pisala lažne recepte za dva lijeka što izazivaju ovisnost i zlorabe se u sportu, Županijski sud u Splitu odredio joj je samo mjere opreza.

Jučer smo javili da je uhićena zbog sumnje da je ovjeravala posebne liječničke recepte te podizala lijekove koji sadrže djelatnu tvar oksikodonklorid odnosno oksikodon i somatropin. Oksikodon je opijatski analgetik, dok je somatropin sintetizirani hormon rasta kojeg zlorabe sportaši.

Zbog toga je liječnica osumnjičena za krivotvorenje, ali i zlouporabu droga te neovlaštenu proizvodnju i prometa tvari zabranjenih u sportu.

Šteta za proračun

Za sada je trag spornih recepata rekonstruiran do 7. ožujka prošle godine, a tužiteljstvo tvrdi da je oštetila Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za oko 24,5 tisuća eura.

Naime, nakon što bi podigla lijekove na imena pacijenata koji ih uopće nisu trebali niti su ih koristili, davala ih je drugim osobama na uživanje. Tko su joj bili kupci još nije potvrđeno.

Slobodna Dalmacija doznala je detalje njezine obrane. Nakon uhićenja uvjeravala je istražitelje da je sve lijekove davala teško bolesnoj majci, kao i da se na ovaj način pokušavala izvući iz dugova što joj ih je navodno ostavio pokojni otac.

Šok u ljekarnama

Prema za sada dostupnim informacijama ispisala je 165 recepata i to dok je obavljala zamjene u 12 ordinacija diljem Dalmacije. Slobodna Dalmacija saznala je i da se ovo kriminalno klupko počelo odmatati kada je jedna ljekarna posumnjala u valjanost recepta kojim je osumnjičena liječnica došla podići lijek.

Naknadno je utvrđeno i da se jedna majka iznenadila kada su ju u ljekarni pitali zašto joj sin troši toliko teških lijekova. Ispostavilo se da ih je zapravo na njegovo ime podizala osumnjičena liječnica.

Sud joj je sada zabranio da radi, a mora se i redovito javljati policiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_0

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!