Doznajemo tko su uhićeni u velikoj USKOK-ovoj akciji: Pogledajte za što su uzimali mito!

Crna kronika 17. sij 202412:11 2 komentara
Jurica Galoic/PIXSELL/Ilustracija

N1 doznaje nove detalje o najnovijoj USKOK-ovoj akciji u kojoj je uhićena 41 osoba. Riječ je o lovcima koji su, kako se sumnja, plaćali za lovačka uvjerenja, te ih dobivali bez da su prošli potrebnu edukaciju. 

Sve se počelo rasvjetljavati još prije godinu dana kada je policija upala u privatno lovačko učilište koje se nalazi u Zagorju. Njegovog vlasnika su ispitali i oduzeli mu poslovnu dokumentaciju, no nisu ga tada lišili slobode. Priveden je, doznajemo, tek jutros.

Kako su se polagali lovački ispiti?

U međuvremenu je USKOK ispitao i članove njegove komisije koja je provodila ispite za lovačke dozvole. Među njima su, prema dostupnim informacijama, neki policijski službenici, kao i djelatnici Ministarstva gospodarstva. Ni oni ranije nisu lišeni slobode, već su privedeni tek danas.

Inače, modus je bio sljedeći: zainteresirani kandidati interesirali bi se preko posrednika za polaganje lovačkih ispita. Predavanja su im organizirana u učilištu u Zagorju, te su za to plaćali po 100 eura.

Tko je sve uzimao mito za ispite?

Sada USKOK tvrdi da zapravo tečajeva nije bilo, već da su bez polaganja ispita dobivali uvjerenja potrebna za izdavanje lovačkih dozvola. Te lovačke dozvole izdaju se ljudima koji žele postati lovci, a nužne su im i za nabavku lovačkog oružja.

Dio posrednika preko kojih su kandidati za lovce dolazili do vlasnika lovačkog učilišta sada je osumnjičen za posredovanje u davanju mita, dok je vlasnik osumnjičen za primanje mita.

Obračun među vodećim lovcima

Osumnjičeni u svojim iskazima uvjeravaju da su svi ispiti bili provedeni. Tijekom pandemije predavanja su održavana on-line, a kasnije su nastavljena uživo. Uvjereni su da su prijavljeni jer su postali konkurencija Hrvatskom lovačkom savezu.

Policija bi nakon pretraga trebala odlučiti koga će od osumnjičenih u ovoj aferi pritvoriti. Do kraja dana neki od njih mogli bi biti dovedeni na ispitivanje u sjedište USKOK-a u Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare