Doznajemo zašto državno odvjetništvo ne goni liječnike prijavljene zbog smrti novinara Matijanića

Vijesti 08. pro 202318:10 1 komentar
N1

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu odbacilo je kaznenu prijavu protiv više splitskih liječnika te djelatnika Hitne pomoći zbog sumnje da su nesavjesno liječili novinara Vladimira Matijanića. On je preminuo lani u kolovozu nakon čega je odvjetnica Viktorija Knežević u ime njegovih bližnjih podnijela kaznenu prijavu uvjerena da su liječnici napravili niz propusta.

Među ostalim ignorirali su, navela je odvjetnica u prijavi, Matijanićevu autoimunu bolest te su njegovo stanje propisivali samo covidu-19. Uz to, Hitna pomoć na više poziva iz Matijanićevog doma nije ni došla.

Što je sve učinjeno?

Po nalogu tužiteljstva provedeni su izvidi i više vještačenja nakon kojih je zaključeno da za Matijanićevu smrt nitko nije odgovoran. Nakon takve odluke Matijanićeva partnerica Andrea Topić te Matijanićeva obitelj, kao oštećnici u ovom slučaju, imaju pravo preuzeti progon.

U nalazu vještaka stoji da je Matijanić umro prirodnom smrću i to zbog zatajenja pluća i srca zbog autoimune bolesti i covida-19.

Nisu mogli sa sigurnošću reći bi li mu lijek Remdesivir pomogao, ali tvrde da ne bi preživio ni da je smješten u bolnicu. Njegova komunikacija s liječnicima nije upućivala na potrebu hospitalizacije.

Zašto nitko nije kriv?

“Između prvog i drugog dolaska Hitne pomoći, unutar sat i pol vremena, došlo je do naglog pogoršanja općeg stanja i smrti Vladimira Matijanića. Takva nagla smrt vezana uz covid opisana je u literaturi”, stoji u obrazloženju odbacivanja kaznene prijave. “U 13.07 bolesnik je bio vitalno stabilan te u tom trenutku nije imao indikacije za bolničko liječenje”, navodi državno odvjetništvo pravdajući tako postupanje Hitne pomoći.

“U provedenom dokaznom postupku utvrđeno je da su prema pokojnom Vladimiru Matijaniću od 2. do 5. kolovoza 2022. primjenjivane odgovarajuće metode i postupci liječenja te nije utvrđen propust koji bi se mogao dovesti u uzročno posljedičnu vezu s pogoršanjem bolesti ili smrću”, glavni je zaključak Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Odbačaj ove kaznene prijave dolazi nakon što je lani zdravstvena inspekcija utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić uz zaključak da nepravilnost nije bila ključna za smrt. “Zdravstveni sustav funkcionira”, bio je glavni zaključak povjerenstva Ministarstva zdravstva, koje je postupalo nakon inspekcijskog nalaza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare