Dramatični apel Šmit iz Siska: Oštećene zgrade prijete šatorima s pacijentima

Vijesti 10. sij 202112:34 0 komentara
Nikola Ćutuk/PIXSELL

Odjeli sisačke bolnice kao i njezini izdvojeni objekti u Petrinji teško su stradali u potresu, i tamošnji liječnici - među kojima su mnogi i sami izgubili domove - nadljudskim naporima pokušavaju zbrinuti pacijente kojima je pomoć neophodna.

Šefica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit, i sama radi u sisačkoj bolnici, i upozorava: zgrade u kojima radimo su nesigurne i prijete da s novim potresima padnu na šatore u kojima zbrinjavamo bolesnike.

Uz to, tvrdi, prijeti i novi proboj koronavirusa jer se u tim uvjetima ne možemo adekvatno testirati niti na vrijeme izolirati Covid pozitivne pacijente. “Mi sada nažalost kada hospitaliziramo pacijente ih hospitaliziramo u šatore i onda dogovaramo premještaj u Zagreb. Dok se to ne dogovori, oni nam leže u šatorima… Situaciju dodatno otežava to što ne znamo kada će nam se dogoditi novi potres”, kazala je.

“Svakodnevno po medijima čitamo napise i najave seizmologa i stručnjaka koji ne isključuju mogućnost novih potresa čime bi se dovelo u pitanje i ovakvo funkcioniranje bolnice. Jer te su naše zgrade dosta nesigurne i ako bi se rušile one bi se rušile zapravo i na područje gdje nama sada stoje ti šatori i gdje i zapravo liječimo ljude. Situacija je jako neizvjesna…”, upozorava u razgovoru za Točku na tjedan Ivana Šmit.

Dodatno naglašava kako prijeti i epidemiološka katastrofa.

“Vi u tom malom prostoru niste u mogućnosti razdvojiti fizičke pacijente koji čekaju na pregled, tu se nalaze djeca s temperaturom, i trudnice, i traumatološki pacijenti, moždani udari, srčani udari – sve se zapravo gleda na tom jednom uskom malom hodnikom gdje onda radimo trijažu”, objašnjava liječnica Šmit.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!