Drastično se povećavaju naknade za roditeljski dopust i dječji doplatak

Vijesti 10. svi 202309:50 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Maksimalna naknada majci ili ocu tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta povećat će se sa sadašnjih 7.500 kuna na iznos od najmanje dvije prosječne plaće, a najvjerojatnije na 20.000 kuna, piše u srijedu Jutarnji list.

Dječji doplatak će se udvostručiti te će, ovisno o dohodovnim prilikama obitelji, iznositi od 400 do 600 kuna po djetetu, dok će pronatalitetni dodatak ostati jednak i iznosit će 500 kuna.

Glavne su to konture Strategije demografske revitalizacije RH, čiji je prijedlog dovršen te ga je, kako neslužbeno doznajemo, Središnji državni ured za demografiju i mlade poslao na mišljenje ministarstvima i drugim zainteresiranim tijelima. Konačna verzija, koja će biti upućena u javnu raspravu, očekuje se do 15. srpnja.

Prijedloge iznosa donosimo u kunama zbog preglednosti i jasnoće jer postojeći iznosi doplataka i naknada nisu ni kozmetički prilagođeni euru, pa, primjerice, dječji doplatak od 200 kuna iznosi 26,49 eura. Očekuje se da će, kad se donese konačni prijedlog, iznosi biti zaokruženi na logične eurske iznose (600 kuna na 80 eura i slično), navodi dnevnik.

Riječ je o dokumentu koji će, bude li usvojen, proračun stajati dodatnih najmanje 270 milijuna eura, no s obzirom na to da se radi o predizbornoj godini te da se proračun puni zadovoljavajućom brzinom, upućeni sugovornici očekuju da će dobiti blagoslov Vlade, prije svega ministra financija.

“To je sad ili nikad, izbori su na pragu, treba iskoristiti trenutak”, kaže jedan od stručnjaka s kojima smo razgovarali, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!