Država opet posuđuje novac: Tko joj ga posudi, mogao bi dobro zaraditi

Vijesti 14. velj 202420:28 1 komentar
Goran Stanzl/PIXSELL

Država opet posuđuje novac, a tko joj ga posudi, mogao bi dobro zaraditi. Vlada opet priprema izdati narodne trezorske zapise, a sve detalje će ministar financija Marko Primorac predstaviti u četvrtak, doznaje Nova TV.

Nova godina – novi narodni trezorci. Vladi na naplatu dolaze stari dugovi pa za otplatu ide po novo zaduženje. U studenom su građani državi posudili gotovo milijardu eura, a sličan iznos tražit će se i sada, dozanje Nova TV.

Prošle trezorce država je prodala na rok od godinu dana uz kamatu od 3,75 posto. Svaki zapis ulagač bi platio 964 eura, a država se obvezala da će ga za godinu dana od njega otkupiti za 1000 eura. Stručnjaci sad očekuju kamatu između 3,5 i 3,6 posto, iako će ona ovisiti o roku.

Trezorski zapisi konkurencija su oročenju u bankama. Da bi ulagačima bile zanimljive, moraju nuditi veću kamatu, a banke danas nude veću kamatu na kraći rok oročenja jer očekuju skori pad kamatnih stopa. Na šest mjeseci može se dobiti 3,1 posto, a na godinu dana tek 2,9 posto.

Upravo zbog toga ne bi bilo čudno da Vlada ovaj put građanima ponudi dva različita trezorska zapisa, jedan s rokom dospijeća do šest mjeseci s višom kamatom i drugi do godinu i pol s nižom.

Novosti bi moglo biti i u načinu kako se ulaganje obavlja. Lani je za to bilo potrebno doći u poslovnicu Fine. No, još tada ministar financija Marko Primorac je najavio izradu posebne aplikacije za kupnju narodnih trezoraca digitalnim putem.

“Finu ovdje vidimo i kao partnera koji radi i na razvoju aplikacije koja će biti funkcionalna sljedeće godine, a koja će omogućiti građanima mogućnost upisa i trezorskih zapisa i obveznica bez da se mora ići u bilo kakvu poslovnicu”, u studenom je rekao Primorac.

Prvo izdanje narodnih trezoraca najavljeno je u tjednu prije nego što su puštene na tržište. Zadrže li u Vladi taj raspored, početak upisa može se očekivati već – u ponedjeljak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare