Državni inspektorat odgovorio Puljku: Sve se odvijalo u njegovom mandatu

Vijesti 21. ožu 202313:28
N1

Nakon što je splitski gradonačelnik Ivica Puljak jučer rekao da ga je Državni inspektorat kaznio sa 100 tisuća kuna zbog ugovora o rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmaciji, koji, kako tvrdi, nije izradio i potpisao on, nego HDZ, danas je stigao odgovor Državnog inspektorata.

Odgovor Državnog inspektorata splitskom gradonačelniku prenosimo u cijelosti:

“U potpunosti smatramo neprimjerenim istup g. I. Puljka koji napada, ‘blati’ i svojim javnim istupom, bez iznošenja svih relevantnih podataka i činjenica pokušava kompromitirati rad građevinskih inspektora te diskreditirati Državni inspektorat kao instituciju.

U želji da javnost ima sve relevantne informacije o ovoj temi želimo istaknuti kako je Državni inspektorat zaprimio predstavku o radovima koji se izvode na lokaciji Meštrovićevo šetalište 43, Split, na k.č. 9208, 9209/5, 9209/6, 9209/7, 9209/8, 9209/9, 9209/10, 9209/11, 9209/16, 9209/17, 9209/19 k.o. Split, u obuhvatu kompleksa Vila Dalmacija, unutar područja zaštićene prirodne vrijednosti – Park šuma Marjan i zone zaštite „A“ kulturno povijesne cjeline Meje koja ima svojstvo kulturnog dobra.

Inspekcijskim očevidom utvrđeno je kako investitor Grad Split izvodi građevinske radove rekonstrukcije postojećeg sustava vodoopskrbe, odvodnje i hidrantske mreže bez akta kojim se odobrava građenje. Slijedom navedenoga obustavljeno je daljnje građenje postavljanjem posebnog službenog znaka ‘ZATVORENO GRADILIŠTE’ te je pokrenut upravni inspekcijski postupak.

Napominjemo kako je zapisnik preuzeo (bez primjedbi na isti) opunomoćenik Grada Splita, a punomoć je potpisao g. I. Puljak.

Kontrolom izvršenja rješenja utvrđen je nastavak izvođenja radova nakon zatvaranja gradilišta bez za to propisanog akta te je slijedom navedenoga građevinska inspekcija u skladu s Naputkom o načinu rada građevinske inspekcije („Narodne novine“, broj: 46/2020 i 80/2020) izrekla novčanu kaznu kojima se izvršenika prisiljava na obustavu građenja. Člankom 142. stavak 2. Zakona o općem upravnom postupku (NN br. 47/09) propisano je da se novčana kazna kojom se pravna osoba prisiljava na izvršenje, izriče rješenjem odgovornoj osobi te pravne osobe.

Sve navedene okolnosti odvijale su se u mandatu g. I. Puljka; Grad Split prijavio je gradilište 21. listopada 2021. godine, predstavka koja ukazuje na možebitne nepravilnosti je zaprimljena 31. siječnja 2022. godine, inspekcijski očevid obavljen je 10. veljače 2022. godine, 06. travnja 2022. godine doneseno je Rješenje o uklanjanju, 14. veljače 2023. godine utvrđen je nastavak izvođenja radova nakon zatvaranja gradilišta bez za to propisanog akta.

Kao što smo već nekoliko puta navodili, još jednom ponavljamo, propisi u području gradnje su jasni te se na cijelom teritoriju Republike Hrvatske odnose na sve jednako; bez obzira na političko ili druga uvjerenje. Preuzimanjem dužnosti gradonačelnika Grada Splita, g. I. Puljak, uz prava; nužno treba preuzeti i odgovornost koju ta funkcija zahtjeva, a ne isto svoditi na politiziranje u kojem obmanjuje splitsku i hrvatsku javnost.

Uz to, Državni inspektorat je inspekcijsko tijelo koje utvrđuje činjenice inspekcijskim očevidom te postupa sukladno zakonskim propisima. Ako se g. I. Puljku neki zakonski propisi ‘ne sviđaju’ (poput Zakona o općem upravnom postupku) može, kao i svi građani sudjelovati u e-savjetovanju, prilikom izmjena i dopuna Zakona, te dati svoj komentar.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.